Kongres canisterapeutů ve Frýdku-Místku: Terapie nemá jasná pravidla, musíme je nastavit

Problematická canisterapie

Zástupci nejdéle fungujících canisterapeutických organizací z celé republiky jednají ve Frýdku-Místku. Na Moravě chtějí definovat pravidla při poskytování zooterapie.

„Problémů je totiž podle canisterapeutů hodně,“ poznamenala redaktorka České televize Iva Piskalová. Například neexistuje databáze poskytovatelů této služby. A to komplikuje poptávku po tomto typu terapie.

Z konference vyplynulo rovněž to, že se za canisteraputy považují i lidé, kteří sice udělali odborné zkoušky se psem, ale již nemají žádnou vlastní expertní přípravu. I to by se podle účastníků jednání mělo změnit.

  • Pojem canisterapie je složen ze slov canis – pes a terapie – léčení. Je to způsob terapie, která využívá pozitivního působení psa na duši i tělo člověka. Ve světě se tato metoda rozvinula v padesátých letech minulého století, v Česku se začala používat až po roce 1990. Kontakt se psy pomáhá v domovech důchodců, dětských domovech, ústavech pro mentálně a fyzicky postižené i v některých nemocnicích.

Canisterapii již nabízela či nabízí řada nemocnic v rámci celé České republiky. V Moravskoslezském kraji jde například o zařízení v Ostravě-Vítkovicích či v Českém Těšíně.

„Canisterapie je u dlouhodobě nemocných pacientů velmi oblíbená, často se na ni velmi těší. Pes jim zlepší náladu a posílí jejich psychiku,“ uvedli zástupci nemocnice na svých webových stránkách. Psí léčitelé se objevili dokonce také ve frýdecko-místecké škole.

Canisterapeutičtí psi musí podle ČTK složit zkoušku, být trpěliví, poslušní a kontaktní, bez náznaků agrese, bojácnosti či lekavosti. Ve světě se canisterapie rozvinula už v 50. letech minulého století, v České republice až po roce 1990.

Terapie je účinná například v případě autistů, dětí po úrazu nebo u malých pacientů s nízkým sebevědomím.