Havířovská psychiatrie prochází rekonstrukcí. Hotovo bude za dva roky

Havířovská psychiatrie projde rekonstrukcí

Lůžková psychiatrie havířovské nemocnice má 26 postelí pro osoby v akutním stadiu nejrůznějších diagnóz. Sestry ale mají pod dohledem jen pacienty ze dvou pokojů. I to je třeba podle odborníků změnit. Psychiatrie proto prochází zevrubnou rekonstrukcí. Stavbaři chtějí práce dokončit v roce 2018.

 „Jsme schopni pacienta 24 hodin denně sledovat, ale když odejde na WC, musí sestra vyjít z pracovny a pacienta neustále kontrolovat,“ uvedla vrchní sestra havířovského psychiatrického oddělení Taťána Kršíková. Podle nového projektu bude například sesterna umístěna tak, aby personál měl neustále kontrolu nad tím, co pacienti dělají.

Častějšími klienty zařízení jsou muži - běžně jich je na oddělení dvacet. K dispozici ale mají jen dvě sprchy a jednu toaletu na chodbě. Také to se změní. Současné hygienické podmínky považuje za naprosto nedostatečné také sanitářka Daniela Kaletová. Podle ní se v této oblasti nic nezměnilo od doby, kdy na oddělení před 17 lety nastoupila. Upozornila i na špatnou dostupnost sociálních zařízení, které blokuje například vysoký schod, který je nutné nejprve překročit.

Umýt není možné ani ležícího pacienta. Mobilní vana se totiž nikam nevejde. Projekt, který by měl být za měsíc dokončený, počítá s tím, že se oddělení rozšíří o jedno patro. Pacienti by měli mít dvoulůžkové pokoje, každý s vlastním sociálním zařízením.

A využitá bude po letech i terasa pavilonu, která byla původně určena pro pacienty s dýchacími problémy. Havířovská psychiatrie by měla sloužit jen pacientům z Karvinska. V kraji však akutní psychiatrická lůžka chybí. Proto tady přijímají nemocné z celého regionu. Ročně se jich vystřídá přes 650. V průměru stráví v nemocnici 13 dnů.

  • Opava: Ještě na konci letošního, nejpozději počátkem příštího roku začne v areálu Psychiatrické nemocnice Opava stavba nového pavilonu. Projekt centrálního příjmu si vyžádá náklady okolo 133 milionů korun, 107 milionů poskytne formou dotace ministerstvo zdravotnictví. Stavba by měla být dokončena a otevřena v prvním čtvrtletí roku 2018.
  • Ostrava: Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) chystá v příštím roce investice za 750 milionů korun. Po roce 2009, kdy nemocnice proinvestovala zhruba miliardu korun, to bude největší částka za poslední roky. K nejvýznamnějším investicím bude patřit rovněž dostavba pavilonu psychiatrie za zhruba 200 milionů korun. Nemocnice předpokládá, že náklady pokryje s pomocí dotací, ať už evropských, či státních. Současná psychiatrie má 25 lůžek, po dostavbě by se jejich počet měl zvýšit na 60. „Trendem je z těch obřích léčeben přesunout pacienty nejdříve do nemocnic a pak do center duševního zdraví a podobně. Máme psychiatrii malou a na region, který tady je, naprosto legrační a nesmyslně nedostatečnou,“ uvedl ředitel FNO David Feltl.

V Česku žije až půl milionu lidí s vážným psychiatrickým onemocněním, třetina obyvatel se s ním někdy v životě léčila. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

Na obor pečující o duševní zdraví půjde v příštích letech víc peněz, ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny ho podpisem memoranda zařadily mezi své priority. Spolu s nimi se k podpisu přidali ještě zástupci odborné psychiatrické společnosti.

Ročně jde na psychiatrickou péči kolem deseti miliard korun, částka by postupně měla narůst, peníze budou směřovat zejména do budování a chodu center duševního zdraví.