Vlci se na Broumovsku zabydleli. V kraji usmrtili už asi 80 zvířat

Na Broumovsko se vrátili vlci. Přibývá lidí, kteří je viděli, ale také usmrcených zvířat v chovech. Stát proto začal prostřednictvím Krajského úřadu Královéhradeckého kraje vyplácet první peníze na náhradu škod, které zákonem chránění vlci způsobili. Letos už usmrtili asi 80 zvířat. Šlo hlavně o kozy, ovce, ale například i o tele.

O náhradu škody žádali chovatelé převážně z Adršpachu a Zdoňova, ale také z Vernéřovic nebo Stárkova. Nárok musejí doložit nálezy veterinářů a správou CHKO Broumovsko, která potvrdí, že škodu udělal vlk.

Zatím bylo kladně vyřízeno šest žádostí a vyplaceno asi 90 000 korun, k vyřízení zbývají ještě tři žádosti v objemu 40 tisíc. Farmáři ale upozorňují, že škody jsou mnohem vyšší. Chovná hodnota zvířete podle nich několikanásobně přesahuje tržní cenu masa.

Peníze jako odškodné vyplácí ministerstvo financí, kraj celou agendu pro chovatele zprostředkovává. Z deseti žádostí byla letos vyřazena pouze jedna. V minulých letech vyplácel kraj náhrady pouze za škody způsobené vydrou říční a kormoránem velkým.

Stát začal chovatelům na Broumovsku vyplácet odškodnění za vlky (zdroj: ČT24)

Výskyt vlků na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. První informace o pozorování vlků se začaly objevovat loni na podzim. V listopadu vlka zachytila fotopast severně od Teplic nad Metují. Kolik vlků zde nyní žije, ochranáři neví. Někteří lidé tvrdí, že jich viděli až šest.

Lidé se nemusí bát, vlci jsou velmi plaší

V přírodě po nich zůstávají zbytky kořistí, stopy i trus. Biologům se díky tomu podařilo odebrat genetický materiál, který by měl pomoci určit, odkud se na Broumovsko dostali. Podle Petra Kuny z CHKO Broumovsko přišli zřejmě z německo-polského pomezí, kde podle odhadů žije asi deset smeček.

Vlk zachycený fotopastí na Broumovsku
Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny

V Česku se vlci objevili hned na několika místech. Nejpočetnější je zřejmě vlčí smečka z Máchova kraje na Kokořínsku. Ještě loni ji tvořilo asi sedm zvířat, letos se rozrostla minimálně o čtyři nová vlčata. Zachytila je fotopast Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V 17. století zde žili vlci běžně

Vlk byl na našem území běžný až do konce 17. století. Zhruba od poloviny 17. století se ale začal intenzivněji lovit a asi od začátku 18. století jejich počet výrazně klesal, až byla původní populace zcela vyhubena. Posledního vlka v Beskydech zastřelil 5. března 1914 František Jež u Bukovce. V nejvýchodnějším výběžku Česka má tento vlk i pomník.

Záběry z fotopasti: Na Kokořínsku se narodila čtyři nová vlčata (zdroj: ČT24)

Sporadicky se začali vlci znovu objevovat po 2. světové válce. Jednalo se ale o osamocená zvířata, u kterých nebylo jasné, zda se jedná o jedince migrující ze slovenských Karpat nebo uniklé ze zajetí. První věrohodné údaje o návratu vlků do Česka byly až z roku 1994 z Beskyd. V posledních letech se objevili vedle Broumovska a Kokořínska i v Jeseníkách nebo na Šumavě.