Číňané se učí v Ostravě hrát hokej. Chtějí uspět na olympiádě

Číňané přijeli nastudovat do Ostravy hokejovou taktiku. Připrvují se s několikaletým předstihem – budou totiž v roce 2022 pořádat zimní olympiádu. A protože jedním z klíčových sportů budou zápasy v ledním hokeji, nechtějí být stranou.

V ostravských hokejových stadionech a sportovištích se Číňané zajímají především o to, jak pracovat s mladou žákovskou hokejovou generací. „V žákovské kategorii vše začíná,“ řekl Jakub Petr, generální manažer HC Vítkovice Steel s tím, že se tam děti učí hlavně základy hokeje a správné návyky, které jim předávají specialisté. „Budují si také vztah ke sportu. To vše u nás ve Vítkovicích funguje,“ dodal Petr.

Čínská ministryně v Ostravě (zdroj: ČT24)

Číňané, kteří se v pátečních dopoledních hodinách pohybovali po vítkovické Ostravar Aréně, měli za sebou už ranní jednání se zastupiteli Ostravy. „Chtějí přenést zkušenosti z výchovy zdejší mládeže do Číny. Na místě je čínská ministryně školství, zástupci vládních i městských institucí, medicíny a školských zařízení,“ sdělil náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek (ODS).

Ostravu si Číňané jako svého partnera, který jim pomůže zlepšit přípravu mladých hokejistů, vybrali už před dvěma lety. „Tehdy jsme se poprvé zkontaktovali. Vše se akcelerovalo, když byl v Číně prezident Miloš Zeman,“ poznamenal Štěpánek.

A reakce Číňanů na ostravská sportoviště a jejich zázemí jsou podle zástupce Česko-středoasijské smíšené obchodní komory Pavla Grednera „skvělé“. „Věřím tomu, že rozvoj sportu a hokeje začne fungovat, a že dojde k výměně hráčů a trenérů,“ řekl.

Chtějí být v mistrovské A skupině

Číňané stále vnímají hokej jako exotický sport. Podle Grednera je však jejich cílem dostat se do A skupiny na mistrovství světa. „A Češi jim v tom chtějí pomoci,“ dokončil. Dohodu o spolupráci podepsal loni premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

  • Koncem loňského roku už v Číně působilo několik trenérů z USA a Kanady, jejichž škola zajímá zdejší sporovce nejvíce. I americká NHL už draftovala prvního Číňana. New York Islanders si pak vybrali hráče, který trénoval na rychlobruslařské dráze v Pekingu a hokej ho tak bavil, že se s ním rodiče přestěhovali do Kanady.

Kromě hokeje se v Číně zajímají také o fotbal. Loni v září tak Pavel Nedvěd v Šanghaji otevřel fotbalovou školu pro čínské děti. Slavnostního aktu se tehdy zúčastnil také prezident Miloš Zeman. Čínská finanční a energetická společnost CEFC již také koupila šedesátiprocentní podíl ve fotbalovém klubu Slavia.

V pořadí už 24. zimní olympijské hry se uskuteční v roce 2022 od 4. do 20. února v čínském Pekingu. První olympiádu město hostilo v roce 2008. Plánovaný rozpočet na uspořádání té následující je více než 1,5 miliardy amerických dolarů, obdobnou sumu navíc Číňané investují i do infrastruktury (do této částky nejsou započítány náklady na vybudování rychlodráhy spojující Peking se zbývajícími oblastmi).