Čínským hokejistům mají pomoci k úspěchu na ZOH v Pekingu i Češi

Čínští hokejisté se chtějí probojovat na zimní olympiádu v roce 2022 v Pekingu. Úspěch ve sportu je součástí další pětiletky. Pomáhat jim mají i Češi. Dohodu o spolupráci podepsali při nedávné návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky v Číně.

Zatímco ve fotbale jsou Číňané slabí, ale mají ho v oblibě, hokej je pro ně exotika. „V obchodě jsem viděl brusle a byl zvědavý, jaký sport potřebuje tak zvláštní výbavu. Koupil jsem je a vyzkoušel. A tak jsem zjistil, že sportem můžu posílit zdraví i charakter,“ konstatoval třináctiletý Ceng Čching-ťia z Hokejového týmu mládeže Peking.

Zato trenér Tung Liang je bývalý hráč národního týmu. „Češi jsou výborní! Na olympiádě v Naganu na mě zapůsobili. Proti Kanadě měli vynikající hráče - Jágra, Haška. Česká republika má spoustu dobrých hokejistů,“ říká Tung.

Někdo z nich možná pomůže Číňany připravit na olympiádu. Reprezentace je pro ně věc národní hrdosti. Dohoda o spolupráci s Čechy byla podepsána při nedávné návštěvě premiéra.

Události: Čínští hokejisté se připravují na olympijské hry ve vlasti (zdroj: ČT24)

Číňané mají přitom dost starostí, aby se vůbec kvalifikovali. „Než dostala přiděleny letní olympijské hry Čína, tak jsem neznal jediného čínského veslaře, a tady v Číně na olympiádě slavili několik zlatých medailí. Takže vím, že když se Číňané rozhodnou, že něco udělají, jsou v tom celkem cílevědomí,“ poznamenal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Zatím v zemi působí několik trenérů z USA a Kanady, jejichž škola Čínu inspiruje nejvíc. I americká NHL už draftovala prvního Číňana. New York Islanders si vybrali kluka, který trénoval na rychlobruslařské dráze v Pekingu a hokej ho tak bavil, že se s ním rodiče přestěhovali do Kanady.

An-tung Sung je pro tyhle hráče vzorem. Tah na branku ale brzdí mnoho překážek - hlavně nedostatek hal s kvalitním ledem, kterých je v celé Číně jen stovka.