Plzeňskou diecézi nově vede Tomáš Holub

Novým biskupem plzeňské diecéze se stal Tomáš Holub. Při slavnostním obřadu v katedrále svatého Bartoloměje přijal svěcení z rukou kardinála Dominika Duky. Holub je teprve druhým biskupem druhé nejmladší diecéze v ČR. Jeho předchůdce František Radkovský diecézi vedl od jejího vzniku v roce 1993.

Slavnost biskupského svěcení, jakou dosud plzeňská katedrála nezažila, začala v 10:00. Ke gotickému chrámu přišel z františkánského kláštera, založeného současně s městem Plzní na konci 13. století, průvod kněžích a řeholníků. Katedrála je zaplněná do posledního místa, svěcení mohou lidé sledovat také na velkoplošných obrazovkách na náměstí a v kostele ve Františkánské ulici.

Kromě Duky se na Holubově svěcení podílel i jeho předchůdce Radkovský a biskup z partnerské diecéze v německém Řeznu Rudolf Voderholzer. Radkovský musel podle církevních pravidel na funkci biskupa po dosažení 75 let věku na podzim 2014 rezignovat.

Holub se svým předchůdcem Radkovským
Zdroj: ČTK

Tomáš Holub, donedávna sekretář České biskupské konference, přijal kněžské svěcení 28. srpna 1993 v Hradci Králové. V polovině 90. let byl prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády ČR. Studoval filozofii a teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, později studoval na teologických fakultách v Salzburgu, na UK v Praze či na Papežské lateránské univerzitě v Římě.

Podle sčítání lidu z roku 2011 se v Plzeňském kraji hlásí k římskokatolické církvi 38 329 věřících z 570 401 obyvatel. V Karlovarském kraji se z 295 595 obyvatel hlásilo k římskokatolické církvi 11 666 lidí. Podle biskupství chodí na nedělní bohoslužby kolem 10 tisíc lidí. V diecézi je 574 kostelů a kaplí, slouží zde stovka kněží a několik desítek řeholníků.