Mezi Hradcem a Jaroměří bude výluka – na železnici i silnici naráz

Správa železniční dopravní cesty uzavře na déle než čtvrt roku železniční trať mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Jak ale upozornily České dráhy, práce na trati budou probíhat zároveň s opravou souběžné silnice I/33. Ta zdrží i náhradní autobusy. Výluka také znemožní cestování rychlíkovou linkou Praha–Trutnov, protože náhradní autobusy budou z Hradce odjíždět dříve, než vlaky přijedou.

Výluka trati Hradec Králové – Jaroměř začne v pondělí 18. dubna a potrvá až do 2. srpna. „Po celou dobu bude platit výlukový jízdní řád, který přináší několik důležitých změn. Mezi ty nevýznamnější patří dřívější odjezdy a naopak pozdější příjezdy v Hradci Králové a Jaroměři a s tím související úprava přípojových vazeb,“ uvedl krajský ředitel ČD Roman Moravčík.

Výluku ovšem načasovala Správa železniční dopravní cesty na tentýž čas, kdy Ředitelství silnic a dálnic opravuje hlavní silniční spojnici Hradce Králové s Jaroměří. Práce na silnici v obci Holohlavy začaly již v březnu a potrvají do konce školního roku (27. června). Řidiči osobních aut se musí připravit na zdržení kvůli kyvadlovému provozu jedním pruhem. Linkové autobusy ve směru na Jaroměř potom jezdí odklonem.

Mluvčí Českých drah Petr Pošta upozornil, že se uzavírka dotkne i náhradní autobusové dopravy. „Vzhledem k tomu, že v době výluky bude (…) probíhat silniční uzavírka a náhradní autobusy budou nuceny používat objízdné trasy, může být touto skutečností dotčena včasnost jejich jízdy,“ sdělil.

Náhradní autobusy budou jezdit po čtyřech různých trasách jako náhrada čtyř železničních linek, které po vyloučené trati jezdí, tj. rychlíků Praha–Trutnov, rychlíků Pardubice–Liberec, spěšných vlaků Hradec Králové – Trutnov a osobních vlaků Pardubice–Jaroměř. Místo pardubicko-libereckých rychlíků budou jezdit náhradní autobusy již z Pardubic a pojedou bez zastavení v Hradci Králové.

Naproti tomu náhrada rychlíků z Prahy do Trutnova bude jen fiktivní. Mluvčí Pošta upozornil, že autobusy budou z Hradce Králové odjíždět dříve, než přijedou rychlíky z Prahy. V opačném směru budou naopak rychlíky v Hradci ujíždět autobusům. „Pro cestující tak bude výhodnější zvolit cestu přes Pardubice,“ doporučil mluvčí.

Během výluky projde trať celkovou revitalizací, SŽDC plánuje také opravy mostů. Zaniknout mají úseky se sníženou rychlostí, vzrůst by měla i maximální traťová rychlost.