Brněnská koalice se hroutí. Podle lidovců skončila, ANO považuje koaliční smlouvu za platnou

Události: V Brně se hroutí koalice (zdroj: ČT24)

Lidovci jsou přesvědčení, že brněnská koalice skončila. ANO naopak považuje koaliční smlouvu za platnou. KDU-ČSL se už o víkendu dohodla na vytvoření nové s opoziční sociální demokracií. Společně zvažují, že by o dalším partnerství jednali s hnutím ANO. Právě spory mezi lidovci a ANO jsou ale důvodem současných otřesů koalice.

„Z médií jsme slyšeli různá prohlášení a víme jen střípky, ale my považujeme koalici za platnou. Oficiálně nám nebyla doručená žádná výpověď koaliční smlouvy, a na rovinu, nemáme žádnou jinou dohodu s žádnou jinou koaliční ani opoziční stranou o jiné formě koalice,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Paní náměstkyně Liptáková mě neinformovala vůbec, co se týče předsedy strany Jiřího Miholy, tak jsme spolu hovořili. Informoval mě o kroku KDU-ČSL směrem k ČSSD. Upozornil jsem ho, že pokud má koalice skončit, musíme to vědět oficiálně, jinak si nedokážu představit, že bude existovat více smluv, které si budou vzájemně odporovat.
Petr Vokřál
primátor města Brna (ANO)
Tisková konference hnutí ANO k brněnské koalici (zdroj: ČT24)

Naopak jejich koaliční partneři – lidovci, jsou přesvědčení, že koalice skončila. „Fakticky ji ukončilo hnutí ANO, které dalo za našimi zády opozičním stranám prokazatelně nabídku na nové koaliční uspořádání,“ uvedla náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Jsme přesvědčeni, že není potřeba doručovat vypovězení smlouvy, protože ukončení nějaké záležitosti buď sdělíte písemně, nebo fakticky. To, co se stalo, považujeme za faktické kroky, které koalici ukončily. Domnívám se, že tyto smlouvy jsou sepisovány kvůli tomu, aby byly na paměť věcí, které se konají. Výpověď tedy vytvořit nehodláme.
Klára Liptáková
náměstkyně primátora (KDU-ČSL)

ANO totiž jednalo s Žít Brno o změně koaličních partnerů bez vědomí lidovců a SZ. Podle Liptákové tak došlo k faktickému porušení koaliční smlouvy a žádnou písemnou výpověď podávat nebude. Dodala, že nečeká, že by na zítřejší schůzi zastupitelstva koalice definitivně skončila. „Nový koaliční půdorys začneme řešit až po vyjednáváních, nechceme totiž ohrozit stabilitu města,“ doplnila. 

Speciální vysílání ČT24 k situaci v brněnské koalici (zdroj: ČT24)

Hnutí minulý týden jednalo i s ČSSD. Ještě po schůzce primátor Petr Vokřál (ANO) ujišťoval, že se čtyřkoalice zatím nerozpadá a že jednání s ČSSD je náhradním řešením.  Podle Vokřála současná čtyřkoalice fungovala dobře a myslí si, že je možné ji ještě zachránit.  Schůzka se sociálními demokraty ale popudila lidovce a rozhodli se také vyjednávat.

Náměstkyně o víkendu uvedla, že lidovci s ČSSD budou jednat se všemi demokratickými stranami kromě KSČM. Z celkových 55 mandátů mají sociální demokraté s KDU-ČSL dohromady 18 mandátů, k většině je potřeba 28 zastupitelů. „Budeme jednat v bloku se sociálními demokraty a samozřejmě oslovíme i hnutí ANO jako vítěze voleb,“ dodala Liptáková. Vokřál uvedl, že je podle počet 28 málo, případná nová koalice by podle něj měla být stabilnější.

Žít Brno bez ANO do nové koalice nepůjde

Zatímco lidovci plánují s dalšími stranami vyjednávat, náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) uvedl, že bez hnutí ANO do žádné koalice nepůjdou. Uvedl, že zatím neví, co dohoda lidovců se sociálními demokraty znamená. „Nevíme, co lidovci chtějí dělat. Budou na úterním zastupitelstvu sedět v radě, odstoupí z ní nebo nás odvolají?“ řekl Hollan.

Doplnil, že je ochotný na jednání o nové koalici přistoupit za tří podmínek. Trvá na tom, aby primátorem zůstal Petr Vokřál (ANO), aby nebyl v koalici zapojený bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) a také, že se zachovají programové body jako zavedení sociálního bydlení nebo kulturní projekty, jako je například výstavba Janáčkova kulturního centra.

Zelení už před víkendem uvedli, že se nehodlají zapojovat do žádného jednání o nové koalici. V pondělí jejich postoj potvrdil primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Ten také uvedl, že celá záležitost na něj působí jako hra ze strany sociální demokracie. „Jak pomocí různých nabídek a pobídek vmanipulovat tu koalici do stavu totální rozhádanosti,“ vysvětlil. Dodal, že opoziční ČSSD se snaží v Brně zopakovat pražský scénář. Podle Strany zelených i Žít Brno se ale zatím koalice nerozpadla, protože nikdo nic oficiálně nevypověděl.

  • ANO má mezi 55 zastupiteli 13 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS pět a KSČM, TOP 09 a SZ mají po čtyřech zastupitelích.

Spor se rozhořel kvůli řízení městských firem

Spor mezi hnutím ANO a lidovci tkví v řízení městských firem, respektive nakolik mají v jejich vedení být zastoupeni politici. Hnutí tvrdí, že chce představenstva a dozorčí rady odpolitizovat a chtělo zřídit holding městských firem – kvůli ušetření stamilionů korun a přeobsazení představenstev. Místo politiků v nich chtělo odborníky.

Například ve firmě SAKO, která se stará o odpady v celém Brně, je z devíti lidí v dozorčí radě a představenstvu sedm politiků. Podobná situace panuje i v ostatních městských firmách. Politici v jejich vedení obsadili více než polovinu míst. Většina z nich za to bere odměny.

Jenže lidovci zastávají názor, že by bylo od města pošetilé vzdávat se kontrolních funkcí ve společnostech, které jsou pro město klíčové – například teplárny nebo dopravní podnik. Hnutí se tak v čtyřkoalici nepodařilo prosadit některé zásadní body a začalo vyjednávat o možné nové koalici. 

Koalice se rozpadala i kvůli jedinému radnímu

Koalici hrozil pád už v závěru loňského roku. Hnutí ANO totiž nebylo spokojené se svým radním Tomášem Kratochvílem, který měl na starosti vznik holdingu městských firem. Požadovalo proto jeho odvolání z rady.

Proti tomu se však lidovci postavili a tvrdili, že s Kratochvílem nemají problém a záležitosti ať si ANO vyřeší uvnitř hnutí. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad, on pak nakonec sám rezignoval. Koaliční partneři tehdy jednali s jinými stranami o vzniku nové koalice, avšak shodně tvrdili, že je pro ně prioritou zachování té současné. To se nakonec podařilo.