Do lékáren míří první české konopí. Bude o třetinu levnější

Do lékáren míří levnější české konopí (zdroj: ČT24)

Do centrálního skladu Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Praze dorazilo prvních 11 kilogramů léčebného konopí vypěstovaného na Zlínsku. Tendr na pěstování konopí vyhrála loni společnost Elkoplast. Podle smlouvy s vládou by měla dodat celkem 40 kilogramů.

Jedenáct kilogramů léčebného konopí ve sto deseti krabičkách po deseti gramech dorazilo za přísných bezpečnostních opatření do Prahy. „Další dodávky budou následovat asi za dva měsíce,“ potvrdil jednatel společnosti Elcoplast Ladislav Krajča.

Firma v minulosti dovážela léčebné konopí z Holandska, pak se rozhodla ho pěstovat v holandské licenci sama. Firma Bedrocan pro Elkoplast zajišťuje nejen surovinu pro pěstování, ale i kompletní konzultační servis.

Jednatel společnosti Elcoplast Ladislav Krajča odbavuje první várku léčebného konopí
Zdroj: ČT24

České léčebné konopí bude výrazně levnější

Zatímco gram holandského konopí stál v lékárnách 300 korun, tuzemské nabídla firma výrazně levněji. Gram stojí bez DPH 68 korun. Právě pro vysokou cenu nebyl mezi pacienty o konopí příliš velký zájem.

Léčba konopím je v Česku legální od dubna 2013. Pomáhat by měla nemocným s rakovinou, roztroušenou sklerózou nebo AIDS. Indikaci k léčbě mají v Česku zhruba tři tisíce nemocných. Registr výdejů v lékovém ústavu byl spuštěn loni v listopadu. Jedna z prvních lékáren, která začala před dvěma lety nabízet léčebné konopí z Holandska, je v Uherském Hradišti.

  • Léčebné konopí se od běžně vypěstovaného liší tím, že odpovídá medicínským standardům. Je v něm přesný obsah aktivních ingrediencí, známých jako kanabinoidy. Splňuje velmi přísné podmínky obsahu těžkých kovů, bakterií a plísní.

Recept na léčebné konopí smí být v Česku vydán pouze lékařem, který se zaregistroval v rámci Státní agentury pro konopí pro léčebné použití, pouze formou elektronického receptu. Lékárny budou konopí pro nemocné objednávat ze státního centrálního skladu. Těch, které jsou schopné vydávat elektronické recepty, je v Česku víc než 1600.

V budoucnu by mohly léčebné konopí platit pojišťovny

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček plánuje už letos odzkoušet pilotní projekt, ve kterém by byla léčba konopím placená zdravotními pojišťovnami. Zatím ale jen úzkému okruhu pacientů s vybranými diagnózami.

Léčbu pacientů konopím by mohly v budoucnu hradit pojišťovny (zdroj: ČT24)