Firma Královéhradeckého kraje ustoupila, v Hořicích soukromým lékárníkům konkurovat nebude

Události v regionech: Krajská lékárna v Hořicích nebude (zdroj: ČT24)

Spor o to, zda v Hořicích přibude lékárna, končí. Krajská firma „Královéhradecká lékárna“ od svého záměru ustoupila kvůli protestu tamních soukromých lékárníků a občanů. Ti se báli likvidace malých lékáren. V Královéhradecké lékárně s neobvyklou strukturou akcionářů drží majoritu kraj, třetinu akcií ale vlastní i soukromá osoba.

Zvažovaná lékárna měla být v devítitisícových Hořicících už pátá. Těsně vedle té, kterou má lékárník Koukol. Nakonec ale nebude, krajská firma od záměru konkurovat ustoupila.

„Nechtějí to občané, nechce to pan starosta, takže nebudeme určitě zvyšovat konkurenční prostředí ve městě,“ konstatoval manažer a akcionář Královéhradecké lékárny Jaroslav Nádvorník.

Zastupitelka kraje a poslankyně Martina Berdychová (nestr. za ANO) si dovede představit expanzi firmy do menších míst, kde nejsou lékárenské služby zajištěné.

Lékárník argumentoval tím, že by si z daní měl platit vlastní likvidaci

Firma i kraj ustoupily protestu hořického lékárníka Koukola a víc než tisícovky občanů Hořic. Miloš Koukol 3. listopadu 2015 pro Českou televizi uvedl, že kraj by měl vystupovat morálně a eticky. „A ne, že bych si téměř ze svých daní měl zaplatit svou likvidaci,“ řekl.

Zastupitelé se ani nyní nedozvěděli, do kterých měst chce Královéhradecká lékárna expandovat. Hovoří se o Vrchlabí, Nové Pace, Borohrádku a dalších městech. Přesné údaje označila firma za strategické a neveřejné.

„Záměr expandovat je trvalý, ale pouze na ta místa, kde lékárníci požádají sami, aby se stali součástí řetězce Královéhradecká lékárna,“ řekla na jednání zastupitelů krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Firma podle ní ustoupila od plánu otevírat nové lékárny a chce přebírat už fungující provozovny.

Kraj by mohl soukromý podíl odkoupit

Hejtman navrhnul, aby kraj soukromé akcie ve firmě vykoupil. „Budu chtít v příštím období jednat o odkupu 35procentního podílu,“ uvedl Lubomír Franc (ČSSD). 

Manažer a akcionář Královéhradecké lékárny Jaroslav Nádvorník dodal, že bude-li si to kraj, potažmo zdravotnický holding přát, že se bránit nebude.

Cena soukromého podílu se podle vlastníka vejde do sta milionů korun. Na dividendách letos krajská lékárna vyplatila 21 milionů korun, z toho sedm a půl manažerovi Nádvorníkovi.

Hlavní činnosti firmy Královéhradecká lékárna je distribuce léků mezi krajské nemocnice. V roce 2008 společnost otevřela první ze svých lékáren v Náchodě, kde nyní fungují dvě provozovny. Další jsou v nemocnicích či poliklinikách v Broumově, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou.