Na Proseku dezinfikují potrubí kvůli Legionelle

Na pražském Proseku začala dezinfekce potrubí kvůli nebezpečné bakterii Legionella.  Čištění se dotkne stovek bytů, skončit by mělo za měsíc. Teplou vodu sice bude možné používat, hygienici ale nedoporučují, aby ji lidé pili, čistili si s ní zuby a myli obličej. Kontaminovaná voda nikomu z místa nepřivodila zdravotní potíže.

Informace o výskytu bakterie v potrubí s teplou vodou se objevila v pondělí večer. Legionella se nejspíš rozmnožila v kohoutku nebo sifonu v bytě ve Vysočanské ulici, kde nikdo nežije. Povolené limity byly překročeny asi 120krát.

Voda se teď dezinfikuje oxidem chloričitým. Ten se používá při průmyslové úpravě vody, včetně vody určené pro zpracování potravin. „Pro lidské zdraví je oxid chloričitý o mnoho lepší než obvykle používaný chlor,“ uvedl mluvčí Prahy 9 Jiří Houdek.

  • Jedná se o bakteriální respirační onemocnění šířící se z vodních zdrojů, jako jsou chladicí věže, klimatizace nebo sprchy. Mezi symptomy obvykle patří těžký zápal plic, horečka, zimnice a suchý kašel.
  • První epidemie byla zaznamenána v roce 1976 ve Filadelfii mezi vojáky z amerických legií, kteří se na hromadném srazu infikovali hotelovou klimatizací. 34 z 211 nakažených tehdy nemoci podlehlo. O rok později byla identifikována nová bakterie, později nazvaná Legionella.

Po dobu dezinfekce je možné teplou vodu používat bez omezení. „Dle doporučení Hygienické stanice se nedoporučuje pouze sprchování obličeje,“ doplnil mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík. Teplá voda není po dobu dezinfekce vhodná také k pití a čištění zubů. Studenou vodu lze použít bez jakéhokoliv omezení.

Dezinfekce bude trvat měsíc, Legionella by ale měla zmizet už po pár dnech. Podle Radka Ježdíka se ještě v sobotu může ve vodě objevit zákal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hygienici potvrdili, že Legionellou jsou kontaminovány jen rozvody v jednom vchodě bytového domu ve Vysočanské ulici 561/63, přesto trvají na dezinfekci potrubí v celém bloku.

Bakterie Legionella může podle varování hygieniků způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou.

Měli hygienici informovat starostu?

Na nedostatek informací si v úterý stěžoval starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS). Vzorek vody byl totiž odebrán už 28. července, ale informace o výskytu Legionelly se na veřejnosti objevila až s měsíčním zpožděním. A to přesto, že definitivní výsledek rozboru byl známý už 14. srpna.

Hygienici ovšem ve středu upozornili, že Pražskou teplárenskou coby dodavatele teplé vody informovali o vysoké koncentraci Legionelly už 11. srpna, tehdy ještě na základě neúplného protokolu. 12. srpna pak měla Pražská teplárenská informovat správcovskou firmu, která se o domy na Proseku stará. Povinnost, aby hygienici informovali vedení městské části, navíc nikde stanovena není.

Legionella je v malém množství ve vodě neustále

Podle hygieniků je výskyt Legionelly poměrně běžnou záležitostí – i proto, že je v malém množství ve vodě neustále. „Byl jsem ubezpečen, že v tomto případě nešlo o veřejné ohrožení,“ konstatoval v pátek starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

Případ chce prověřit i hlavní hygienik. Tomu dělají starost hlavně nedávné epidemie v Novém Boru a v Praze 6.

Vyšetřování ukázalo, že za zdravotní problémy lidí z Dejvic může špatně uložené potrubí. Vladimír Valenta chce proto zpřísnit pravidla oprav vodovodů a kanalizací. Upravit chce i zákony týkající se jejich kontrol. Vytvořil speciální tým, který má vyhodnotit zkušenosti z nedávných havárií a navrhnout, co by se mělo z centrální úrovně změnit.

Na poučení z Nového Boru si ale ještě bude nutné počkat. Proč tam onemocnělo téměř sedm set lidí, totiž zatím jasné není.

Události: Dezinfekce potrubí na Proseku kvůli Legionelle (zdroj: ČT24)