Vrchní soud potvrdil agresivnímu řidiči 6 let vězení

Olomouc – Řidič bulharského původu Christo Dimitrov Klisurov, který před dvěma roky ohrozil na dálnici D1 riskantní jízdou auto plné lidí, půjde na šest let do vězení se zvýšenou ostrahou. Trest, který mu loni udělil brněnský krajský soud, potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Podle soudu se choval naprosto bezohledně a ohrozil i svou přítelkyni a dvě děti, které vezl. Jde o jeden z nejpřísnějších trestů za riskantní jízdu na silnicích, jaký české soudy uložily.

Podle soudu Christo Dimitrov Klisurov v červenci 2013 takzvaně vybrzdil auto řízené mladou ženou na dálnici D1 ve směru na Brno. Ve Škodě Superb v rychlosti 130 kilometrů v hodině nejprve donutil pomaleji jedoucí řidičku v Hondě vjet do pravého pruhu. Pak jel souběžně s ní a dvakrát do ní prudce najel bokem. Poté ji předjel a náhle přibrzdil. Řidička automaticky sešlápla brzdu a skončila ve svodidlech. Přitom si pohmoždila páteř a utrpěla šok. V šoku byli i tři její spolujezdci. Klisurov jen přidal plyn a jel dál.

Odsouzený vinu popírá, zvažuje dovolání

Státní zástupce řidiče obžaloval z poškozování cizí věci a z pokusu trestného činu ublížení na zdraví se sazbou od pěti do dvanácti roků vězení. Muže usvědčily výpovědi svědků a také záznamy dálniční kamery. U soudu vyšlo mimo jiné najevo, že patří k řidičům, kteří často překračují povolenou rychlost. Od roku 2007 kvůli tomu dostal osm pokut. Soud zdůvodnil zamítnutí jeho odvolání i tím, že se nepřiznal a neprojevi lítost. „Obžalovaný litoval jen sám sebe,“ řekl mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Senát mu potvrdil i čtyřletý zákaz řízení a propadnutí auta.

Obhájkyně Klisurova uvedla, že s klientem zváží dovolání k nejvyššímu soudu. „Někdo zabil tři děti, byl opilý, a dostal tři roky,“ komentoval verdikt sám obžalovaný.

Christo Dimitrov Klisurov
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Počet agresivních řidičů na českých silnicích stoupá. K nejčastějších přestupkům patří překračování rychlosti, jízda na červenou, nebezpečné předjíždění nebo kličkování mezi auty. K nejznámnějším kauzám, které skončily u soudu, patří případ Luboše Laciny. Soudy ho potrestaly pětiletým trestem za to, že vytlačil pomalejší auto z dálnice. Za stejnou věc vyvázl s podmínkou například Aleš Trpišovský.

Soud potvrdil agresivnímu řidiči 6 let vězení (zdroj: ČT24)