Bývalý plzeňský starosta pochybil

Plzeň - Bývalý starosta čtvrtého plzeňského obvodu Evžen Zavadil uzavřel nevýhodnou smlouvu na výstavbu půdních bytů s kladenskou firmou Mao. Zjistil to kontrolní výbor úřadu. Případem se zabýval Okresní soud. Firma na městu vysoudila několik milionů korun.

24 půdních bytů se mělo postavit na jednom z domů v Dlouhé ulici. Stavět se nikdy nezačalo. Záměr starosty nevyšel a zůstal jen na papíře. I když věděl, že úřad nemá na zajištění projektu dost peněz, se stavební firmou uzavřel a podepsal smlouvu. Podle předsedy kontrolního výboru se jedná o vážné pochybení, protože o tom nerozhodlo zastupitelstvo ani městská rada. „Je to závažné porušení zákona o obcích i interních předpisů,“ konstatuje předseda kontrolního výboru městské části Plzeň 4 Martin Zrzavecký. „Každopádně podpis té smlouvy byl v rozporu se statutem města Plzně,“ říká plzeňský primátor Pavel Rödl. „Takto přesvědčený nejsem. Já jsem v tehdejší době dělal všechno pro to, aby se ty byty postavily,“ brání se bývalý starosta čtvrtého plzeňského obvodu Evžen Zavadil. 

Bývalý starosta tvrdí, že nešlo o žádné pochybení. Na stavbu měl slíbenou dotaci a část peněz podle něj měl zaplatit i magistrát. Primátor ale říká, že projekt byl špatný a nové vedení radnice ho neschválilo. „Město vytipovalo ty byty, které jsou na tomto obvodě, a další byty ve městě. Na ně si zažádalo o dotaci na ministerstvu. Proč by to město dělalo, když by to nechtělo postavit?,“ ptá se Evžen Zavadil. „Podle mého názoru nemělo dojít k podpisu smlouvy do té doby, než by zastupitelstvo města Plzně řeklo, že dofinancuje celou akci,“ uzavírá Pavel Rödl.

To, že se nezačalo stavět, není chybou stavební firmy. Vedení společnosti se ale k  věci odmítá vyjádřit s tím, že případ zatím není soudně vyřešený. „V současné době se z tohoto důvodu společnost nemá zájem k této kauze vyjadřovat,“ odmítá jakékoli stanovisko advokát společnosti Mao Aleš Stáník.

Případem se zabýval okresní soud. Ten rozhodl, že radnice musí firmě Mao zaplatit čtyři milióny korun. Město se ale obává, že to není konečná suma.