Císařské lázně v Karlových Varech zůstávají uzavřené i nadále

Karlovy Vary - Osud nejcennější lázeňské budovy v Karlových Varech je opět nejasný, nové vedení kraje plánovanou rekonstrukci Císařských lázní zřejmě odloží. Peníze na projekt chce hledat při neformálním zasedání ministrů pro regionální rozvoj zemí Evropské unie, které se koná v dubnu v Karlovarském kraji. Loni budovu, která má hodnotu téměř 200 milionů korun, získal od města kraj, letos měla začít rekonstrukce. To se však zřejmě nestane, nové vedení kraje rozhodlo o jiném způsobu financování.

Císařské lázně lákají do Karlových Varů filmaře z celého světa. Budovu znají diváci například jako Casino Royale z předposlední bondovky, na schodech bojoval také Jackie Chan ve filmu Rytíři ze Šanghaje. Lázně z 19. století navštívil císař František Josef I. ale i další monarchové. „Je to skvost z období tzv. ´Zlatého věku karlovarského´,“ uvedl historik Jiří Klsák z Muzea Karlovy Vary. Loni budovu, která má hodnotu téměř 200 milionů korun, získal od Karlových Varů kraj, letos měla začít rekonstrukce. To se ale zřejmě nestane a budova zůstane až na příležitostné akce dál uzavřená. „Budově tímto způsobem škodí bohužel každý rok, každý měsíc,“ dodal Jiří Klsák.

Budova se měla proměnit na krajské kulturní centrum, nové vedení kraje ale rozhodlo o jiném způsobu financování. Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka (KSČM) konstatoval: „Je to velmi odvážný projekt, v Karlových Varech se vlastně táhne minimálně 15 let.“ Hejtman Josef Novotný (ČSSD) prohlásil: „Uděláme poptávkové řízení, oslovíme minimálně tři firmy, aby se vyslovily, jakým způsobem sem ty peníze dostat.“ Hejtman chce Císařské lázně v dubnu ukázat ministrům zemí Evropské unie: „Myslíme si, že do té budovy by mohly jít peníze z EU a mohlo by zde být mimo jiné i sídlo nějakého zastoupení z Bruselu.“

Ještě tento měsíc chce o historickém skvostu Karlových Varů jednat hejtman s ministrem pro místní rozvoj.