ROP Severozápad žádá po krajích finanční záruky

Praha – Koordinátoři Regionálního operačního programu Severozápad žádají od krajů záruky pro čerpání dotací. Pokud by v budoucnu kraje odmítly hradit 15procentní příspěvek, ohrozilo by to projekty za stovky milionů korun. Vláda totiž spolufinancování projektů zastavila. Zástupci karlovarského kraje doufají, že vláda ještě změní své rozhodnutí a bude dál projekty spolufinancovat. O tom však ministerstvo financí zatím neuvažuje.

Kraje by se měly písemně zavázat, že i po volbách budou spolufinancovat projekty 15 procenty. Podle původní dohody kraje přispívaly jen poloviční částkou, tu druhou přidával stát. Svým usnesením ale vláda povinnost převedla na kraje. Co udělají krajské vlády po volbách, nikdo neví. „Může se stát opravdu, že po nových volbách to nové vedení akceptovat nebude,“ vysvětluje obavy místopředseda rady Regionálního operačního programu Severozápad Tomáš Hybnera (ČSSD).

Zastupitelé Ústeckého kraje už přijali usnesení, ve kterém schválili spolufinancování projektů Regionálního operačního programu až do konce roku 2013. Tedy i po krajských volbách. Podobné rozhodování zřejmě čeká i karlovarské politiky. „Věřím tomu, že zastupitelé to pochopí. I když ty náklady budou veliké a divím se vládě, že takto během hry mění pravidla,“ uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD). Zastupitelé Karlovarského kraje by o problému měli jednat do konce června.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)