V Olomouci začala stavba unikátních vědeckých pracovišť

Olomouc – Centrum regionu Haná se zaměří hlavně na vývoj v oblasti zemědělství, Regionální centrum pokročilých technologií a látek zase na výzkum nanomateriálů. Dvě nová vědecká pracoviště vznikají v Olomouci. Hlavním cílem vědců v místním centru pro zemědělský vývoj je větší odolnost vůči nepříznivým podmínkám, vývoj látek podporujících růst rostlin a vznik nových odrůd zemědělských plodin.

Ředitel Centra regionu Haná Ivo Frébort říká, že nové výrobky se budou moci využívat například ve farmacii. Vysoké ambice mají i vědci z centra pro výzkum nanotechnologií. To bude vybaveno přístroji, které nemají v Evropě obdoby. „Vyvíjíme látky, které jsou kontrastní při rezonanci, i činidla, která mohou nahradit antibiotika,“ uvedl ředitel Regionálního centra pokročilých technologií Radek Zbořil.

Úspěchy světového významu už mají badatelé za sebou – například čističku odpadních vod, která se vejde do malé místnosti. Přišli také na praktické využití takzvaného grafenu, který by mohl spustit opravdovou revoluci v elektrotechnickém průmyslu. Autor výzkumu Michal Otyepka uvedl, že grafen má vlastnosti jako teflon. Jeho praktické využití ocení elektrotechnický průmysl, zejména LED diody.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Poklepáním základního kamene začala výstavba objektů, kde najde zázemí téměř 300 zaměstnanců. Budovy zaplacené z fondů EU by měly být připraveny už koncem roku 2012. Primátor města Olomouce Martin Novotný (ODS) prozradil, že snahou je přilákat mladé vědce ze zahraničí.

O úspěchu vědců z Univerzity Palackého svědčí poslední volné místo v podnikatelském inkubátoru v areálu Vědeckotechnického parku, kde nacházejí útočiště nové firmy. Druhá budova je zatím plánována na rok 2014 a o 110 milionů, které bude stavba stát, požádá univerzita EU, zbytek zaplatí město.