Hory jsou opět bezpečnější, lavinové nebezpečí na 2. stupni

Jeseník/Špindlerův Mlýn – Třetí stupeň lavinového nebezpečí již na českých horách neplatí. V Krkonoších a nyní i Jeseníkách klesla hrozba na druhý stupeň, který značí „mírné“ nebezpečí. S výjimkou nebezpečných strmých svahů by se neměl sníh pohybovat. Třetí stupeň vyhlásily horské služby ve třech nejvyšších českých pohořích (Krkonoších, Jeseníkách a Kralickém Sněžníku) po vydatném sněžení minulou středu. Počasí posledních dnů potom sněhovou pokrývku stabilizovalo.

Nová sněhová vrstva minulý týden napadla na starší zledovatělý sníh. V Jeseníkách se sice obě vrstvy nespojily, přesto už by měly být dostatečně stabilní. „Snížili jsme na druhý stupeň, protože přes víkend foukal silný vítr od východu. Nový sníh, který napadl na závětrných svazích, se zpevnil. Vrstva na deskovou lavinu zůstává, ale je potřeba daleko většího zatížení, je to tedy částečně stabilizované,“ řekl lavinový specialista jesenické Horské služby Jaroslav Tejnský.

Druhý lavinový stupeň znamená pro lyžaře mírné nebezpečí, které se týká lavinových oblastí. V Krkonoších mohou laviny padat i na části turistických cest, v Jeseníkách lavinovými katastry žádné značené trasy neprocházejí.