Turnovské šperky přispěly k věhlasu republiky

Turnov (Semilsko) - Turnovské šperky sbírají už desítky let ceny na světových akcích a zdejší šperkařská škola se stala významným fenoménem českého zlatnictví. Klenotnice muzea Českého ráje nyní pořádá výstavu k šedesátému výročí založení místního Družstva umělecké výroby Granát, které si navíc v současnosti vede více než dobře.

Ocenění na světových výstavách sbírala nejprve turnovská šperkařská škola, kdy první dvě zlaté medaile přivezla už v roce 1904 z amerického St. Louis. „Především ale upoutala v Paříži v roce 1925 na proslulé Výstavě dekorativních umění. Kromě Grand Prix pro školní expozici si odvezl zlatou medaili za návrhy granátových šperků i tehdejší ředitel školy Antonín Karč,“ upozornil kurátor výstavy v turnovském muzeu Miroslav Cogan.

  • „Každý rok se snažíme zahájit výstavní sezónu nějakou extra výstavou. Letos by to měl být český granát na světových výstavách, abychom připomněli, čím Turnov přispěl k věhlasu nejen regionu, ale i republiky,“ říká kurátor výstavy.

Po válce začalo být podobně úspěšné i družstvo Granát. Na turnovské výstavě například bude zlatý závěs ve tvaru dutého prořezávaného vejce, který je uvnitř vysázený granáty. Velkou cenu získal návrh Jana Nušla na bruselském Expu v roce 1958. Podle Cogana se jim podařilo získat jako zápůjčku i další vzácné exponáty ze světových výstav, které jsou ve sbírkách pražského uměleckoprůmyslového muzea a brněnské Moravské galerie.

Český granát na světových výstavách
Zdroj: ČT24/Muzeum Turnov

Na výstavě se zhruba 120 šperky budou i nejnovější solitérní kusy a soupravy, které pro družstvo Granát navrhly výtvarnice Světlana Dudková, Lenka Beranová nebo Zdenka Lašťovičková. Podle kurátora jednu vitrínu také zaplnilo asi 20 exponátů tradičního katalánského šperku s pyrenejskými granáty. „Chtěli jsme je do Turnova přivézt již loni, ale tento zajímavý exkurz do této pro nás dosud neznámé a poněkud exotické epizody evropského šperku se nám podařilo úspěšně realizovat až letos,“ dodal Cogan.

Více informací o výstavě hledejte na webu Muzea Turnov.

Michal Jemelka o výročí družstva Granát (zdroj: ČT24)

Družstvo umělecké výroby Granát v Turnově na Semilsku letos slaví 60 let svého založení. Známému výrobci šperků z Českého granátu se v posledních letech daří stále lépe. Loňský rok ukončil se ziskem 27 milionů korun, což je více než dvojnásobek profitu v roce 2011.

Tržby vzrostly meziročně téměř o pětinu na 182 milionů korun. Loňské tržby i zisk byly nejvyšší za posledních deset let. V roce 2011 skončilo hospodaření více než jedenáctimilionovým ziskem při tržbách 152 milionů. „Loňský zisk nebyl rekordní, měli jsme i lepší roky, po revoluci v 90. letech jsme zažili velký boom,“ uvedl předseda představenstva Miloslav Šorejs.

Miloslav Šorejs
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V té době prodával Granát ročně šperky za více než 200 milionů korun a jeho zisky přesahovaly i 30 milionů korun. Počet zaměstnanců byl ale podstatně vyšší. Těsně po revoluci zaměstnávala firma na 750 lidí, dnes jich je zhruba třetina. Z 260 pracovníků je 150 družstevníků, kteří jsou zároveň majiteli podniku. Zhruba 90 procent pracovníků tvoří ženy.

Typicky český suvenýr

Za loňským úspěchem je podle Šorejse několik let práce: „Podařilo se nám slušně nastavit některé marketingové aktivity, ať už to byl certifikát pravosti šperků, nebo cílená kampaň zaměřená na některé skupiny zahraničních turistů, věrnostní karta a podobně. Všechny tyto aktivity nepřinesly zisk hned, ale přinášejí ho s odstupem několika let.“

Většinu produkce prodá Granát v tuzemsku, jen zhruba deset procent jde na export především do zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu. Většina produkce se prodá v tuzemsku, kupují ji hlavně turisté jako typicky český suvenýr.

Český granát je průhledný, průsvitný drahokam krvavě rudé barvy o velikosti kolem čtyř až pěti milimetrů. Je výjimečně barevně stálý, odolný proti žáru i kyselinám. Šperkaři s ním pracovali už v raném středověku, velké obliby se těšil v první polovině 18. století, kdy Marie Terezie dokonce zakázala vývoz surových granátů ze země.

Stále je to ruční práce

V turnovském družstvu Granát zpracují za měsíc až milion těchto drobných drahokamů. „Za těch 60 let existence družstva se ve výrobě díky moderním technologiím mnohé změnilo, stále je tu ale vysoký podíl ruční práce,“ připomíná Šorejs.

Družstvo umělecké výroby Granát Turnov vzniklo v roce 1953 sloučením menších podniků a soukromých šperkařů. Firma kameny nejen brousí a zpracovává do šperků, ale také je těží. Družstvo je majitelem ochranné známky Český granát, vedle granátů dodává rovněž broušené drahokamy a bižuterii. Turnovští šperkaři dnes vyrábějí kolem 8000 vzorů a každý rok přidávají nové.

  • „Zájem je o tradiční vzory, ale díky moderním šperkům se nám daří oslovit i mladou generaci, která by si dřív šperk s českými granáty nekoupila,“ libuje si Miloslav Šorejs.