Nová síť cyklostezek propojí Česko s Německem

Německo plánuje stavbu sítě cyklostezek, které propojí Hesensko a severní Bavorsko s Českou republikou. Na cyklostezky v Polabí a Frankfurtu navážou také nové trasy ve Smrčinách a podél řeky Ohře, dohromady nabídnou zhruba 850 kilometrů. Přes Čechy se tak spojí dvě nejfrekventovanější cyklooblasti v Německu - Frankfurt a Drážďany.

Německo plánuje stavbu cyklostezek podél čtyř řek - Mohanu, Sály, Náby a hlavně Ohře. Hlavní cyklistickou křižovatkou se stane bavorské městečko Bischofsgrün, které leží 40 kilometrů od českých hranic. Někde se postaví úplně nové úseky, jinde se z lesních cest stanou kvalitní asfaltové dráhy.

Zatímco na severu Bavorska se teprve plánuje, podél Ohře už je polovina tras hotová. Nejlépe je na tom úsek z Chebu do Karlových Varů, kde se staví už jen poslední část u Svatošských skal. „Je to něco, co může do našeho regionu přinést potřebnou turistickou atraktivitu,“ doufá místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS).

Cyklostezky se v obou státech budují většinou z evropských peněz. Ceny jsou ale značně rozdílné. V Německu v průměru vyjde stavba jednoho kilometru o polovinu méně než u nás. Podle kraje stavby prodražují mosty a výkupy pozemků. „Vlastníci vás mnohdy do pozemků nepustí, aniž by se z toho neudělala víceúčelová komunikace, to znamená umožnit průjezd osobních aut,“ poznamenal náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD).

Dálkové cyklotrasy
Zdroj: ČT24/www.ceskojede.cz

Podle posledního měření z loňského srpna projede v hlavní sezóně podél Ohře z Lokte do Varů za jeden měsíc přes 25 tisíc cyklistů. Jednou z nejvytíženějších tras v Česku je i Labská stezka. Začíná v Německu u moře a v Česku pokračuje podél Labe. Dlouhá je přes 1200 kilometrů. V Německu leží 90 procent trasy, která se v tuzemsku rozděluje na dvě větvě - do Prahy a k pramenům Labe. Zhruba třetina cyklostezky je ale po silnici.

Vícedenní cesty na kole podnikají podle odborníků spíš zahraniční turisté. Na převahu cizinců ukazuje i kemp v Děčíně, který se specializuje přímo na cyklisty. Otevřeno má dva měsíce a podle návštěvní knihy cizinci převládají od začátku. Češi jezdí po cyklostezkách hlavně v okolí svého domova. Právě pro ně města u Labské stezky stavějí parkoviště. Poslední úsek před hranicemi s Německem má odměřené i kilometry pro kondiční sportovce.

Nová síť cyklostezek propojí Německo s Českem (zdroj: ČT24)