Česko čeká chladný víkend. Po ránu budou teploty i devět stupňů pod nulou

Po výjimečně teplém začátku roku se teploty vrací k lednovému normálu. O víkendu bude častěji sněžit na horách, v neděli v nížinách bude padat i déšť se sněhem nebo může pršet. Na horách se čekají celodenní mrazy.

Hory se pomalu vzpamatovávají z oblevy. Díky nízkým ranním teplotám už zase naplno běží sněhová děla. Do čtvrtečního rána napadlo na horách maximálně kolem deseti centimetrů nového sněhu.

Výška sněhu
Zdroj: ČT24

Hodně foukalo a třeba na hřebenech Krkonoš prachový sníh ukládal vítr na závětrné svahy. Proto se liší přírůstek výšky sněhu mezi například Labskou a Luční boudou v Krkonoších. Zatímco na stanici u Labské boudy se při západním a severozápadním větru sníh ukládá, u Luční boudy je od meteorologické stanice větrem přefoukáván jinam. 

Od začátku letošní zimní sezony máme díky novým stanicím, které automaticky měří výšku sněhu, lepší přehled o tom, kolik sněhu kde leží. U některých stanic se přidávají údaje i o jeho vodní hodnotě. To je důležité kvůli zásobám vody ve sněhu, a to hlavně při rychlém tání a dalším dešti, který může zvedat hladiny řek, jako tomu bylo na začátku tohoto týdne.

Výška sněhu na automatické sněhoměrné stanici v Jablonci nad Jizerou
Zdroj: ČHMÚ

Informace z víc než 150 stanic jsou k dispozici na stránkách ČHMÚ. Je možné sledovat změny výšky sněhu mezi jednotlivými dny, ale i údaje přímo ze stanic, kde je průběžně vidět, jak se výška sněhové pokrývky mění. Automaticky se měří buď laserem nebo ultrazvukem, vodní hodnota se zjišťuje na speciálním polštáři.

Automatická sněhoměrná stanice v Jablonci nad Jizerou
Zdroj: Alena Zárbnická

Během víkendu bude víc sněžit na horách v Čechách, v neděli může připadnout až patnáct centimetrů nového sněhu. Teploty budou v 1000 metrech nad mořem kolem minus pěti nebo  minus šesti stupňů Celsia. V nížinách bude většinou slabě nad nulou, chladnější bude severovýchod Česka, tam bude kolem nuly.

Příští týden se mírně oteplí, na horách budou i dál srážky ve sněhu, v nížinách bude padat déšť se sněhem nebo bude pršet.

Předpověď na víkend
Zdroj: ČHMÚ