Letošní léto bylo teplejší než loňské. Postaral se o to především červen

Události ČT – Proměnlivé počasí a sklizeň (zdroj: ČT24)

Letošní léto skončilo, a i když to možná leckoho překvapí, bylo teplejší než to loňské. Postaral se o to hlavně červen, který se s průměrnou odchylkou teploty o 3,3 °C vyšší vůči průměru 1981–2010 stal silně nadnormálním měsícem – a navíc ostře kontrastoval se studeným květnem. Červenec skončil jako teplotně průměrný, ač s odchylkou +1,0 °C, zato srpen už byl chladný – průměrná teplota je asi o 1,1 °C nižší (jde o předběžná data, která se ještě můžou nepatrně změnit, až budou k dispozici kompletní údaje za celou Českou republiku). Je to nejspíš právě srpen, proč se řadě lidí zdá letošní léto chladnějším.

Z hlediska extrémů nebylo letošní léto příliš výjimečné – nejtepleji bylo 8. července, kdy ve Strážnici na Hodonínsku naměřili 36,5 °C. Nejnižší teplotu přinesl hned první den léta, a to -6,4 °C na stanici Kvilda-Perla na šumavských pláních. 

Letošní léto bylo často ve znamení přechodů zvlněných studených front, postupujících od západu až jihozápadu. Ty se na jedné straně postaraly o četné srážky a bouřky, někdy i velmi silné, na druhé straně přinášely i velké teplotní rozdíly – západ Česka měl tak výrazně méně teplých a horkých dnů než východ republiky.

Například počet tropických dnů v Chebu dosáhl pouze tří, což je podprůměrná hodnota, v už zmíněné Strážnici jich zaznamenali 27, a to je naopak nadprůměrné číslo. Značně se liší i počet letních dnů: 28 v Chebu versus 75 ve Strážnici. Není divu, že obyvatelé západních částí Česka mají o letošním létě poněkud odlišné mínění než lidé žijící na jižní a jihovýchodní Moravě.

Srážek spadlo více, než je obvyklé

Velmi zajímavé bylo letošní léto z pohledu srážek – těch spadlo víc, než je obvyklé. I když se najde pár míst, kde pršelo méně. Pod 90 % srážek naměřili hlavně na Bruntálsku a Náchodsku – což bylo způsobeno závětřím hor a méně častým výskytem bouřek. Relativně nejvíc vody spadlo na Strakonicku (až 177 % normálu), v absolutních číslech ale vedou horské oblasti: Šumava (stanice Filipova Huť naměřila 552 mm), Krkonoše (na Labské boudě 563 mm) a Beskydy (Lysá hora s úhrnem 512,8 mm).

Zajímavé je, že jak v Krkonoších, tak v Beskydech pršelo nejvíc v srpnu – na Lysé hoře i díky pondělnímu a úternímu dešti z tohoto týdne spadlo asi šestkrát víc než v červenci nebo červnu. Ostatně tyto vydatné srážky vedly i k částečnému rozvodnění toků pramenících v těchto horských oblastech.

Nejbohatší na bouřky bylo Prostějovsko

Letošní léto bylo poměrně bohaté na bouřky, ale i tady panovaly napříč republikou větší rozdíly. Zatímco na západě přinesl nejvíc bouřek červen a srpen tam skončil jako „bouřkový propadák“, na východě jich bylo nejvíc v červenci, ale občas tam bouřilo i v srpnu. Za bouřkový „hot spot“, tedy místo s největším počtem dnů s bouřkou během letošního léta, by se dalo označit Prostějovsko a okolí, kde zaznamenali víc než třicet dnů s bouřkou.

Bouřky přinesly i nejednu ničivou událost, ať už šlo o kroupy, přívalové srážky nebo ničivý vítr. Vrcholem bylo samozřejmě tragické tornádo na jižní Moravě, které 24. června zpustošilo Břeclavsko a Hodonínsko. Svou silou překvapilo i specialisty na tyto silné bouřkové jevy, a to nejen u nás, ale v celé Evropě.

Počet bouřkových dní na území České republiky v červnu
Zdroj: blesky.bourky.cz
Počet bouřkových dní na území České republiky v červenci
Zdroj: blesky.bourky.cz
Počet bouřkových dní na území České republiky v srpnu
Zdroj: blesky.bourky.cz

Příští týden mohou minima klesat pod pět stupňů

Teď už sice začal podzim, nicméně po chladném závěru srpna počasí ukázalo, jak vypadá pozdní léto. Díky tlakové výši Gaya, která se z Britských ostrovů bude přesouvat zvolna k východu, nás čeká po dlouhé době vícedenní období beze srážek s převážně slunečným rázem počasí. A také s příjemnými odpoledními teplotami – maxima budou šplhat většinou na 20 až 25 °C, přechodně chladněji bude zřejmě v neděli a na začátku příštího týdne, a to hlavně na severovýchodě.

Začátkem příštího týdne nás čekají už hodně osvěžující noci, minima můžou částečně klesat pod 5 °C. Pak se ale zřejmě zase budou teploty zvolna zvyšovat. A zatím to vypadá, že slunečné, přes den teplé a bezesrážkové období vydrží až do příštího víkendu.