Počasí příští týden žádné extrémy nechystá. Tropické budou teploty jen přechodně – v polovině týdne

Červenec začal deštěm, přeháňkami a podprůměrnými teplotami. Během víkendu a svátečních dnů se oteplí, k tropickým hodnotám se dostaneme v úterý. Nejteplejší zatím vychází příští čtvrtek, kdy by se maxima na jihovýchodě měla dostat až ke 34 °C.

Páteční teploty v Česku odpovídaly spíš než začátku prázdnin první květnové dekádě. Maxima se držela kolem 16 °C, tepleji bylo na jihu Moravy a také na severu Čech – tam až 22 °C. Naopak na západě Česka měli jen kolem 13 až 15 °C. Vůbec nejchladnější byly hřebeny Šumavy a Krkonoš – teploty se tam nedostaly nad 10 °C. 

Zbytky sněhu zůstávají pořád ještě na takzvané Mapě republiky. Na jižním svahu Studniční hory pod Modrým sedlem se tradičně drží nejdéle. A traduje se, že dokud neroztaje, léto na horách nezačne. Vloni tam sníh vydržel právě do první červencové dekády, v roce 2019 roztál až ve druhé části července.

Slunečné počasí o víkendu

Ačkoli v pátek ještě převládalo zataženo, víkend už bude slunečný. V sobotu bude většinou polojasno, na severovýchodě až oblačno. Právě na severovýchodě se místy můžou objevit přeháňky, případně ojedinělá bouřka. Teploty budou mezi 22 a 26 °C a ještě o stupeň tepleji bude v neděli. Zůstane polojasno a případná přeháňka či bouřka se může objevit spíš na západě Česka.

V pondělí se k nám nasune brázda nižšího tlaku vzduchu a kvůli ní už bude oblačnosti víc. Čekáme oblačno až zataženo, od západu postupně s deštěm nebo přeháňkami, místy čekáme i bouřky. Spadnout v nich může i kolem 25 milimetrů. Teploty se budou lišit – na východě může být až 27 °C, na ostatním území bude 21 až 25 °C.

V úterý se vrátí slunečné počasí – bude polojasno až jasno. Oblačnosti bude přibývat až večer od západu a právě na západě se můžou objevit jak přeháňky, tak i bouřky. Maxima se dostanou až ke tropickým hodnotám – na 26 až 30 °C. 

Počasí o víkendu a ve všedních dnech
Zdroj: ČT24

Na horách budou maxima tak o 6 až 8 °C nižší. V sobotu v 1000 metrech tedy teploty dosáhnou asi 17 stupňů, v neděli přibližně 19 °C. I pro hory platí, že v pondělí bude tepleji v Beskydech, chladněji například v Krušných horách – tam kolem 15 °C. V úterý bude na horách kolem 23 °C.

Tropické teploty v polovině příštího týdne jen přechodně

Pro středu a čtvrtek bude typický rozdíl v teplotách – na jihovýchodě bude tepleji: ve středu až 32, ve čtvrtek až 34 °C. Od pátku se ale ochladí – maxima se příští víkend budou pravděpodobně držet kolem 23 °C. Častěji se bude vyskytovat déšť, přeháňky i bouřky. Zatím nemůžeme vyloučit ojedinělý výskyt i silnějších bouří. Přesnější bude předpověď začátkem příštího týdne.

Výhled na počasí druhé poloviny týdne
Zdroj: ČT24