O víkendu zasáhne Česko silný vítr. Může za něj tlaková níže Klaus

I v nížinách v pátek přesahují poryvy větru 70 km za hodinu, na horách fouká o trochu míň. A vypadá to, že prudkého větru se jen tak nezbavíme. Až do neděle nás totiž čeká aprílové počasí – chvíli slunce a vzápětí zase mraky s přeháňkami.

Sněhové přeháňky jsou v pátek od nadmořské výšky 800 metrů a výš, v sobotu již jen nad 1000 metrů. A v neděli se z počátečních 900 metrů budou sněhové vločky snášet i do středních poloh kolem 600 metrů nad mořem. 

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

Teploty budou sice odpoledne docela vysoké – v sobotu až 13 °C a v neděli do 11 °C, vítr se ale postará o to, že budeme mít pocit hodnot o 4 až 5 °C nižších. Ochlazení pak přijde příští týden – a vypadá to, že se sněžení vrátí i do nížin.

Tlaková níže Klaus
Zdroj: ČHMÚ

O dynamické počasí ve velké části Evropy se zasloužila tlaková níže Klaus, která se prohloubila mezi Islandem a Britskými ostrovy. Nízký tlak v jejím středu způsobuje velké rozdíly v tlaku vzduchu na malé vzdálenosti, a to vyvolává prudký vítr.

Aktuální výstraha
Zdroj: ČT24


V sobotu proto platí od 8:00 do 20:00 výstraha před silným větrem. V té době bude foukat čerstvý jihozápadní vítr místy s nárazy 55 až 70 km za hodinu, na horách i vyšší. Hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné jsou menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě, to všechno jsou komplikace, před kterými varuje ČHMÚ. Na horách doporučují záchranáři omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24

Podobným počasím je v těchto dnech postižena velká část Evropy. V Německu jsou nárazy větru ještě silnější než v Česku, aktuálně nejprudší registrovaný náraz ze Schwarzwaldu byl 150 km za hodinu. V noci a ráno se navíc vyskytovaly bouřky.

Noční blesky
Zdroj: www.blitzortung.org