Ve čtvrtek napadne sníh a může se tvořit ledovka, varují meteorologové

Ve čtvrtek může v Česku napadnout až 10 centimetrů sněhu, podle meteorologů by to mohlo přinést problémy zejména v silniční dopravě. V noci na pátek začne navíc v Česku zesilovat vítr.

V úterý začala meteorologická zima a tomu odpovídají i současné teploty. Rána jsou mrazivá a teplota se ve středu stejně jako v uplynulých dnech dostala po ránu poměrně hluboko pod nulu. Největší mrazy byly na horách a v podhůří, ale i v nížinách se ranní teplota pohybovala až kolem -10 stupňů. Mezi nejmrazivější místa patřil kromě šumavských plání Vsetín nebo Mořkov na Novojičínsku.

Zem v Česku je promrzlá a neprohřeje se ani během odpoledne, kdy se teplota drží blízko nuly. Už v noci na čtvrtek začne oblaků do střední Evropy od jihu až jihozápadu přibývat a postupně se místy přidá sněžení. Ve čtvrtek pak bude občas sněžit na většině území a napadnout může až 10 centimetrů sněhu. A to už je množství, které způsobí nemalé komplikace na silnicích a chodnících.

Výstraha ledovka
Zdroj: ČT24

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před novou sněhovou pokrývkou s nízkým stupněm nebezpečí, která bude v platnosti ve čtvrtek od 2:00 do 22:00.

Varování před ledovkou

Na východě Česka bude sněžení během dne přecházet do deště, který bude na podchlazené zemi namrzat, a bude se tvořit velmi nebezpečná ledovka. Proto začne ve čtvrtek v 8 hodin ráno platit další výstraha ČHMÚ a varovaní před ledovkou skončí ve čtvrtek o půlnoci.

Výstraha - nová sněhová pokrývka
Zdroj: ČT24

Čerstvý a přechodně až silný jihovýchodní vítr doplní nárazy mezi 50 a 90 km/h. Největrnějším dnem bude sobota, kdy na severních pohraničních horách nárazy větru dosáhnou rychlosti až 110 km/h. Větrné počasí bude trvat až do neděle a při silnějším větru a sněžení se budou na horských a podhorských silnicích tvořit sněhové jazyky.

Už víkend ale přinese poměrně významné oteplení. S výjimkou západních Čech by se odpolední teplota v Česku měla v sobotu i v neděli dostat až na 10 stupňů. Pocitovou teplotu ale bude významně snižovat silnější vítr. V následujícím týdnu se pak slabě až mírně ochladí.

V pátek se mírně oteplí
Zdroj: ČT24

Odpolední teplota bude odpovídat první prosincové dekádě a z oblačné nebo zatažené oblohy bude místy pršet. Sníh napadne jenom na našich horách.

V noci a ve čtvrtek bude v Česku sněžit
Zdroj: ČT24

Vydatně sněžit ale bude do konce týdne v Alpách. Do neděle by tam mohly napadnout podle odhadů až tři metry sněhu a řada horských vesniček se připravuje na bílou tmu a úplnou izolaci od okolního světa. Zprovoznění horských průsmyků může při takto vydatné sněhové nadílce trvat i několik dnů a ve velké části Alp se očekávají následně i časté pády lavin.

V Alpách budou až tři metry sněhu
Zdroj: ČT24