Letošní podzim přišel rychle. Třicítky vystřídal první sníh

Meteorologický podzim začíná každý rok prvním zářím a zahrnuje měsíce září, říjen a listopad. Na příchod astronomického podzimu, který se řídí polohou Slunce na obloze, jsme letos čekali do 22. září, kdy Slunce vstoupilo do znamení Vah a nastala podzimní rovnodennost.

Prvních dvacet dnů meteorologického podzimu bylo často slunečných a teplých. Teploty v nejteplejších dnech šplhaly až nad letní hodnotu 25 stupňů, a dokonce jsme se dočkali i tropických třicítek. O to výraznější pak bylo ochlazení v poslední dekádě září, kdy těsně po začátku astronomického podzimu pronikl do Česka studený vzduch a na hřebenech hor sněžilo.

Na Šumavě napadl letos první sníh v noci na 26. září
Zdroj: Šumava.eu

První sněhové vločky letošního podzimu padaly na Šumavě a v Krušných horách v noci z 25. na 26. září. Bylo to o pár dnů dříve, než bývá obvyklé. První sněžení na vrcholcích Šumavy přichází zpravidla až na začátku října. Na nejvyšších vrcholcích Krkonoš a Jeseníků už to ale může být i o 14 dnů dříve. Sníh se ale zpravidla neudrží a rychle taje.

Ve středních polohách se první sněžení objevuje nejčastěji na začátku listopadu, v nejnižších polohách až na přelomu listopadu a prosince. Na stanici Praha-Karlov padal první sníh nejdříve v roce 1997, bylo to 27. října. První sněhová pokrývka tam pak byla zaznamenána nejdříve 7. listopadu v roce 1980. Výjimečně se ale může sněžení v nejvyšších polohách našich hor objevit při vpádech studeného vzduchu i během léta.

Průměrné datum prvního sněžení
Zdroj: CHMI

Na zemi zůstává sníh ležet až během října. V letech 1962 až 2001 jsou záznamy o první sněhové pokrývce na Labské boudě už ze 14. září roku 1996. V roce 1971 zůstal sníh na zemi ležet na Lysé hoře 9. září a vrchol Pradědu pokryla sněhová pokrývka v roce 1962 už 1. září.

S probíhající změnou klimatu je ale množství přírodního sněhu až na ojedinělé výjimky během posledních deseti zim podprůměrné. Provozovatelé zimních středisek jsou závislí na výrobě technického sněhu a sníh v krajině v nižších a středních polohách často úplně chybí. Schází pak tolik potřebná vláha pro probouzející se jarní přírodu a nedostatek sněhu také negativně ovlivňuje stavy podzemních vod.

Průměrné datum první sněhové pokrývky
Zdroj: CHMI

Deštivý konec září

Minulý týden byl v Česku mimořádně deštivý. Napršelo 40 milimetrů srážek, což odpovídá 288 procentům normálu pro toto období. Sucho se díky tomu zmírnilo. Deficit srážek ale zůstává za posledních 6 měsíců na západě a severozápadě Čech pořád střední až vysoký.

Deficit srážek za posledních šest měsíců
Zdroj: CHMI

Situace by se ale měla dál zlepšovat. Začátek října by měl být deštivější. Postupně se také začne oteplovat a odpolední teploty se vrátí k dlouhodobému průměru, blízko něhož se pak budou dále držet. Nad 20 stupňů se už ale většinou nedostanou.