Řidiči neprojedou tunelem u Moravské Třebové, musí do kopce po staré silnici

Tunel Hřebeč nedaleko Moravské Třebové se uzavřel a přidal se tak ke stávajícím omezením na silnici 1/35. Řidiči ve směru od Olomouce nemohli do tunelu vjet od pondělní půl osmé, ve směru od Hradce Králové anebo Pardubic zhruba o čtvrt hodiny později. Uzavírka skončí 30. června do 18 hodin.

Pro řidiče to je návrat do první poloviny 90. let. Objížďka totiž vede stejnou trasou jako před otevřením tunelu v roce 1997, tedy po silnici s velkým převýšením a serpentinami a zákazem předjíždění. Řidiči tak musí počítat se zdržením.

Důvodem uzavírky tunelu je pravidelná revize a servis třeba elektronického protipožárního systému anebo dieselového agregátu. U dvou přilehlých mostů bude také repasovaný automatický postřik solanky, který funguje na principu detekce a v zimě dočasně solí do příjezdu vozidla údržby.

Objízdná trasa uzavřeného tunelu Hřebeč
Zdroj: ČT24

Uzavírka tunelu není jedinou komplikací čekající na řidiče směřující z východních Čech do Olomouckého kraje, případně v opačném směru. Několik minut se mohou zdržet také mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, kde je kvůli opravě silnice doprava převedena do jednoho jízdního pruhu. Podobná situace panuje u obce Gajer nedaleko Svitav, kde jsou práce naplánované ještě na tři měsíce a silnice je zúžená s omezením rychlosti.

Příští rok se tunel zavře na půl roku

Zatímco současná uzavírka bude trvat jen několik dní, plánuje se další uzavření tunelu, a to na několik měsíců. Začít by mělo v březnu příštího roku a trvat do listopadu. Velká oprava tunelu za sto milionů korun se měla konat už letos, odložila se ale kvůli souběhu prací na jiných místech silnice 1/35 a na dalších cestách v okolí.

Investovat se má do izolace, tubusu, osvětlení a řídícího a kamerového systému a také odvětrání a vzduchotechniky. V rámci této zakázky se bude souběžně pracovat také na stabilizaci sesuvu u východního portálu tunelu. Řidiče bude opět čekat stejná objížďka po původní silnici.