Mitrofanov: Někteří politici vyslechli vlnu odporu a nechuti k dění na Hradě

Politici museli zvažovat, jak jejich jednání ovlivní volby (zdroj: ČT24)

Svátek 28. října je oslavou suverénního, demokratického, právního státu. Tuto myšlenku na Hradě slavit nebudou, uvedl v úterním Studiu ČT24 komentátor Alexandr Mitrofanov. Účast politiků na slavnosti spolu s prezidentem Milošem Zemanem je podle něj kalkul.

Po událostech kolem Jiřího Bradyho někteří politici zvažují svoji účast na předávání státních vyznamenání.

„Na Hradě se bude slavit za přítomnosti a v gesci prezidenta Miloše Zemana svátek, kdy se vzpomíná na založení státu suverénního, demokratického, právního, který měl ve vínku být členem spojenectví jiných demokratických zemí. Když se podíváme, jak to dělá pan Zeman, je to pravý opak. Takže jestliže bude někdo slavit s panem Zemanem, tak se obávám, že bude slavit opak toho, co bylo základem tohoto státu,“ řekl Alexandr Mitrofanov. Zároveň ale nepopírá, že se slavnosti mohou zúčastnit i s touto myšlenkou.

Rozhodnutí politických stran a hnutí o účasti označil za kalkul. Politici podle něj museli zvažovat, jak jejich jednání ovlivní šance při volbách a jak jejich rozhodnutí budou vnímat lidé. Někteří proto vyslechli vlnu odporu a nechuti k tomu, co se děje na Hradě, jiní myslí, že voliči naslouchají prezidentovi a jeho verzi událostí.

„Nicméně si myslím, abych neubíral poslancům a politikům obecně lidské vlastnosti, že u někoho může převládnout obyčejná, lidská štítivost,“ dodal.

Zdá se, že Horáček skutečně zahájí kampaň

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík svolal na den státního svátku shromáždění na Staroměstském náměstí. Svou účast přislíbili mimo jiné ministr kultury Daniel Herman, Petr Pithart nebo Michal Horáček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svůj účet na Twitteru napsal, že na akci zahájí Michal Horáček svou prezidentskou kampaň.

„Mohu souhlasit s jednou částí,“ uvedl Mitrofanov. „Skutečně se zdá, že pokud přijde pan Horáček, bude to začátek jeho prezidentské kampaně.“ Pokud se ovšem rozhodne Miloš Zeman znovu kandidovat, bude to součást i jeho kampaně.

Alexandr Mitrofanov komentoval i tiskovou konferenci, na které vystoupil Jiří Ovčáček spolu s šéfem protokolu Jindřichem Forejtem. K údajně zrušenému ocenění pro Jiřího Bradyho se ale Forejt odmítl konkrétněji vyjádřit. „Bral bych opravdu vážně, že státní úředník nemá prozrazovat věci, které jsou spojené s výkonem jeho povolání nebo práce. Nicméně je rozpor, proč na tu tiskovou konferenci vůbec přišel. Viděli jsme ho, a to je všechno,“ řekl.