Zemědělcům ztěžuje práci nedostatek hnojiv, hrozí kvůli tomu i zdražení potravin

Události v regionech: Zemědělce trápí drahá hnojiva (zdroj: ČT24)

Práci zemědělců komplikuje prudké zdražování průmyslových hnojiv. Oproti loňsku stoupla jejich cena až trojnásobně, ve skladech mnohdy úplně chybí. To může v příštím roce způsobit menší úrodu a zdražování potravin.

Průmyslová hnojiva rychle zdražují, jejich cena se zvyšuje až trojnásobně. „V tuto chvíli se situace velmi dramatizuje, množství dusíkatých hnojiv je velmi malé a ceny vyskočily naprosto neskutečným způsobem,“ hodnotí zemědělec Petr Klečka z farmy Luční dvůr Bartošovice. Zatímco loni kupoval ledek amonný za čtyři a půl tisíce korun za tunu, nyní se cena pohybuje okolo 15 tisíc. To je podle Klečky bezprecedentní.

Situace na trhu s průmyslovými hnojivy se zhoršuje dle zemědělců už několik měsíců. Dáno je to hlavně dodávkami plynu. Toho je nyní v Evropě málo. Tři ze čtyř továren vyrábějících tato hnojiva, jsou tak aktuálně mimo provoz. „Největší problémy jsou u ledku, dále s dodávkami močovin a samozřejmě se to týká i tekutých hnojiv,“ vyjmenovává Klečka.

Změna plodin

Pokud se na jaře rostlinám hnojiva nedodají, může to podle zemědělců zásadně ovlivnit výnos a v konečném důsledku i ceny potravin. „Výnosy plodin jako pšenice a ječmen, jsou závislé na dusíkatém hnojení tak moc, že pokud se jim dusík nedodá v jarních měsících, mohlo by dojít až k padesátiprocentnímu poklesu,“ varuje Klečka.

Aby k tak dramatickému poklesu výnosu nedošlo, snaží se zemědělci přihnojovat půdu aspoň organickými hnojivy. „V tuto chvíli se soustředíme na hnojení hovězí kejdou pod jarní plodiny, abychom rostlinám nějaké živiny dodali,“ přibližuje agronom RenoFarmy Beskyd Ondřej Skulina.

Některé plodiny ale dusík k růstu prakticky nepotřebují. Jde třeba o ječmen jarní, oves nebo sóju. Podle zemědělců je pravděpodobné, že právě těchto plodin na polích příští rok přibude.