Aktivisté odhalili černé stavby v chráněném území. Slouží jako bary u sjezdovky v Červenohorském sedle

Na dvě černé stavby na Červenohorském sedle upozornilo Hnutí Duha. Obě slouží jako restaurace a bar u sjezdovky. Původně dostaly výjimku od správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO), ta je ale v jednom případě jedenáct let propadlá, v druhém resort stavbu bez povolení rozšířil. Obě budovy teď posuzuje stavební úřad v Šumperku, v krajním případě provozovatelům hrozí jejich odstranění.

Každou zimu vyrážejí na Červenohorské sedlo v Jeseníkách tisíce lyžařů, kde kromě sjezdovek využívají také místních restaurací a barů. Jak se ukázalo, hned dva jsou na svém místě neoprávněně.

„V obou případech jsme zjistili, že se jedná o selhání Správy CHKO Jeseníky, která vydává výjimku ke stavbám a taky by měla kontrolovat, v jakém provedení stavby jsou. Zda jsou odstraněny, jak mají být odstraněny podle výjimky. Správa to nedělá,“ řekl koordinátor Hnutí Duha Jeseníky Ivo Dokoupil.

Obě stavby jsou od sebe vzdáleny jen asi tři sta metrů. Schváleny byly v roce 2004, respektive 2016, s několika výjimkami na pět let. První ze staveb v místě stojí už dlouho, povolení vypršelo už v roce 2009. Její provozovatel se rozhodl prostor k vyjádření nevyužít.

Starší ze staveb vypršela výjimka už před 11 lety
Zdroj: ČT24

Druhá vznikla relativně nedávno. „S ohledem na to, že výstavbou pravděpodobně došlo k porušení více zákonů, o ochraně přírody a vodního či stavebního zákona, jsme přistoupili ke konzultaci s orgány České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která má kompetence i na chráněném území. Jednání na místě se ale z důvodu epidemie posunulo až na říjen 2020,“ uvedl vedoucí CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Podle inspektorů pak sice část stavby vznikla podle platných podmínek, další část už ale byla vystavěná načerno. „Jedná se o nadzemní část, která je v souladu s projektem, ovšem proti projektu, respektive jako černá stavba, bylo sklepení, vodoinstalace, elektřina, toalety,“ uvedl mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

Provozovatel říká, že si je vědom toho, co se stalo. Teď bude jeho prioritou náprava celé situace a zejména to, aby stavba na místě mohla zůstat. „Je to prostě stavba, která slouží návštěvníkům, a je to stavba, na kterou se dlouho čekalo. Je v souladu s územním plánem, takže doufáme, že se najde nějaká cesta,“ řekl provozovatel Skiareálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Řešením problému černých staveb se zabývá stavební úřad v Šumperku. Vzhledem k právě probíhajícímu šetření se však jeho pracovníci odmítli vyjádřit.