Generální ředitel BBC v létě končí. „Značku čeká riskantní období,“ říká zpravodaj ČT v Británii

Tony Hall v létě po sedmi letech skončí ve funkci ředitele BBC. Chce tak svému nástupci dát dostatek času na vyjednávání s britskou vládou. Veřejnoprávní televizní a rozhlasovou společnost totiž v následujících letech čeká debata o budoucnosti, například o jejím financování. Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala bude toto období pro BBC riskantní.

Činnost BBC upravuje takzvaná Královská charta. Ta stávající vstoupila v platnost v roce 2017 a platí do konce roku 2027. V polovině tohoto desetiletého období má britská vláda provést dílčí vyhodnocení jejího plnění.

Právě to je důvod, proč Tony Hall v pozici ředitele končí. Myslí si totiž, že už při vyjednávání v roce 2022 by BBC měla mít stejného ředitele jako v roce 2027.

Financování BBC se za dva roky zatím řešit nebude, přesto je už teď předmětem debat. Například britský premiér Boris Johnson již v minulosti vyjádřil pochyby ohledně toho, zda by všechny domácnosti měly platit stejný poplatek bez ohledu na to, jak moc využívají služby stanice.

„Mluví se o tom, jestli by BBC neměla přestat vybírat koncesionářské poplatky, aby už neplatičům nehrozily postihy. V Británii se rozhořela debata, zda tato země vůbec potřebuje veřejnoprávní vysílání, když lidé mají na výběr z tolika různých zdrojů,“ popisuje Bohumil Vostal.

„Stejně tak je ale slyšet argument, že BBC musí udržet svoje postavení jako šampion veřejnoprávního vysílání, jako protipól dezinformacím a falešným zprávám, které zaplňují nejen britský internet,“ dodává zpravodaj.

BBC je v současnosti financována koncesionářskými poplatky ve výši 154,5 liber (4548 korun) ročně, který platí všechny britské domácnosti s televizním přijímačem.