Odstrkovaný pes Františka Skály čeká u Vltavy na loď do Drážďan

Nadživotní socha psa stojí nově na náplavce Rašínova nábřeží v Praze. Sedm metrů dlouhé zvíře vytvořil výtvarník František Skála. Skálův psík zůstane u Vltavy do 27. září, poté by měl odplout do Drážďan.

Socha má název Vulpes Gott, s ohledem na použitý materiál Skála psíkovi také říká Dratoslav von Mischling či Slávek. „Je to pomník ohrožených druhů. Monument odstrkovaných. Kříženec nečistých ras a vyhynulých tvorů. Antihrdina, který nikdy nic nedobyl, nesjednotil a ničím výrazným na sebe neupozornil. Jen bojoval o holou existenci, budíce u jedněch soucit, u druhých opovržení,“ říká výtvarník o soše.

Pes je tématem uměleckého ztvárnění odjakživa. V posledních třech stoletích se na vyobrazeních psa zdůrazňuje citové pouto či závislost mezi jeho pánem – člověkem – a zvířetem, připomíná Jiří Fajt, kurátor festivalu Všechnu moc imaginaci! v Dráždanech, kam bude Skálův psík koncem září odvezen. Dovolí-li to stav vody, tak lodí. 

Festival s podtitulem Česká sezona v Drážďanech začal v saské metropoli koncem června. Němcům chce ukázat současnou českou kulturní scénu a zároveň přilákat Čechy do saské metropole za jinou než klasickou kulturou. Pes Františka Skály se stane předznamenáním výstavy, která představí tvorbu současných tuzemských umělců.