Folklore is not dead, tvrdí výstava. Jen ho místo krojů zajímá spíš nacionalismus nebo gender

„Vracíme se k tradici, ale ne tak, jak se vraceli naši předkové, s nostalgií a patosem, ale snažíme se si z minulosti brát něco, co je platné i v současnosti,“ domnívá se Petra Mazáčová, kurátorka výstavy Folklore is not dead. Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem na dílech převážně českých a slovenských výtvarných umělců ukazuje, jak současné umění odkaz folkloru vnímá.

Vnímání lidové kultury a folkloru ovlivňovala doba. Ať už to bylo okouzlení národních buditelů, nebo nucené lidové veselice za socialismu. Dnes je folklor na jednu stranu námětem parodií nebo využíván jako exotický marketing pro obchodní partnery v zahraničí. Na druhou stranu, podle kurátorky Petry Mazáčové, začínáme zase chápat tradiční lidovou kulturu jako pramen poznání vlastní identity. Víc než „jen“ kroje z moravských slavností.

„Folklor v naší současné společnosti je vnímán jako něco, co spíše odráží naši minulost než naši současnost. Tato výstava má přinést zpřítomnění folkloru, které zároveň reflektuje minulost, ale snaží si ji zpřítomnit, ať už současným vizuálním jazykem, nebo současnými tématy,“ podotýká kurátorka. 

S folklorem tak v Roudnici nakládají instalace, videa, malby, sochy, fotografie či výšivky. Různí se i konkrétní témata. „Vybrala jsem díla, která ponoukají k živé diskuzi o aktuálních problémech ve společnosti. Ať už jde o téma nacionalismu, identity, genderu, násilí, internetové šikany. Ale budou tam i díla vtipná nebo artefakty, reflektující tradici, rodinu či přírodu,“ shrnuje obecněji kurátorka. 

Výstavě například dominuje instalace Kateřiny Šedé Nedá se svítit, která je reakcí na rozdělení vsi Nošovice po vybudování automobilky Hyundai. Běloruská umělkyně Rufina Bazlová využívá výšivku jako aktivistické vyjádření na podporu běloruských politických vězňů. Režisér Martin Dušek ve videu Portrét Ruslana skrze fiktivní postavu proniká do panslovanských konspirací a jejich zapojení do ruské hybridní války proti Západu.

Všichni se shodují, že Folklore is not dead – minimálně do 30. října, kdy výstava končí.

Kurátorka Petra Mazáčová o výstavě (zdroj: ČT24)