Národní galerie v Zimbabwe vystavuje práce z první povinné „výtvarky“. Vznikly před 70 lety

V zimbabwské Národní galerii v Harare se poprvé vystavuje ucelená sbírka maleb starých sedmdesát let. Autory jsou černošští studenti misijní školy, která jako první v někdejší Rhodesii zavedla do osnov povinně výtvarnou výchovu. Žáci této školy se ocitli později mezi prvními profesionálními rhodeskými umělci.

Misijní školu v blízkosti druhého největšího zimbabwského města Bulawayo založil Edward Paterson. Původem skotský kněz a učitel vyrostl v Jihoafrické republice. Do Rhodesie (dnešního Zimbabwe) přišel na konci třicátých let a na škole více než další desetiletí učil černošské studenty malbě a kresbě. Založil také uměleckou dílnu, v níž se žáci naučili vyřezávat a modelovat.

Umění nezáleží na barvě pleti

„Paterson byl přesvědčený, že umění může lidi spojit. Že to je sjednocující prvek bez ohledu na to, co lidé v uměleckém díle spatří, na to, jakou mají pleť, odkud pocházejí nebo z jakého kmene jsou,“ ocenila kurátorka výstavy Lisa Mastersonová.

Paterson díla svých žáků vystavoval a prodával, aby tak pokryl náklady na výuku. Práce si kupovalo mnoho bělochů žijících v Rhodesii. Roku 1947 školu navštívil britský král Jiří VI. Publicita získaná královskou návštěvou pomohla k uspořádání putovních výstav nejen v Africe, ale i v Anglii či ve Spojených státech.

„Čtyřicátá léta byla velmi složitá. Vrcholila druhá světová válka i koloniální doba v Zimbabwe. Myšlenka anglikánského kněze učit černošské studenty něčemu naprosto novému a důvěře v sebe sama byla tehdy něco zcela revolučního,“ připomíná kurátorka.

Vrátí se sbírka do Zimbabwe?

Výstava The Stars are Bright (Hvězdy září) byla k vidění předloni v Londýně, některá díla se vystavovala loni ve východní provincii Manicaland. Národní galerie v hlavním městě představuje ucelenou sbírku.

Pětašedesátiletý Livingtsone Sango stojí vedle kresby, na které jeho otec vyobrazil jako žák misijní školy Ježíše s černou barvou pleti. Fotografie (už zesnulého) otce ze 40. let, kdy práce vznikla, visí vedle obrazu
Zdroj: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/ČTK

Mnoho Zimbabwanů práce z misijní školy, doplněné dobovými fotografiemi studentů, uvidí vůbec poprvé. Barevná plátna zobrazují život Afričanů, jejich domácí práce, lov i počínající modernizaci kontinentu v podobě budování železnice a elektrického vedení, nechybějí ani biblická témata.

„Po sedmdesáti letech nepřítomnosti v zemi svého vzniku se tyto úžasné práce vrací, abychom je zhlédli doma,“ prohlásil po prohlídce výstavy prezident Emmerson Mnangagwa. Ředitel Národní galerie Raphael Chikukwa se domnívá, že by se sbírka, kterou vlastní britská nadace, měla nastálo vrátit do Zimbabwe, aby byla k dispozici potomkům tvůrců.