Joni Mitchellová vystoupila živě poprvé po dvaceti letech. Zaznělo i Both Sides Now

Písničkářka Joni Mitchellová poprvé od roku 2002 živě vystoupila na víkendovém Newport Folk Festivalu. Kanadsko-americká zpěvačka patří mezi nejvýraznější osobnosti světové kulturní scény, získala deset cen Grammy. Kvůli zdravotním problémům se osmasedmdesátiletá umělkyně objevuje na veřejnosti jen výjimečně.

Na zmíněném festivalu Mitchellová naposledy koncertovala koncem šedesátých let. Nyní nejprve společně s country písničkářkou Brandi Carlileovou zazpívala slavné skladby A Case of You a Both Sides Now. Pak už zpívala Mitchellová sama a vysekla hity jako Big Yellow Taxi nebo Shine. Celkem zaznělo třináct písní, zpěvačka se chopila i elektrické kytary, na níž zahrála skladbu Just Like This Train.

„Po tom všem, čím si prošla, se po 53 letech vrátila na pódium Newport Folk Festivalu a já nikdy nezapomenu, jak jsem seděla vedle ní, zatímco na chvilku zastavila tenhle starý svět,“ napsala Carlileová na Twitteru.

Mitchellová dlouho nikde nevystupovala, v roce 2015 ji navíc postihlo aneurysma mozkových cév, po němž se musela znovu učit chodit a mluvit, podobně jako když v devíti letech bojovala s dětskou obrnou. Vloni v prosinci se však objevila na veřejnosti, když přebírala ocenění za celoživotní přínos umění od newyorského Kennedyho centra, nedávno se také v rámci videopřenosu objevila na předávání cen Grammy, kde dostala sošku za archivní komplet.

V lednu se pak připojila ke zpěvákovi Neilu Youngovi k bojkotu Spotify kvůli tomu, že streamovací platforma dávala prostor lidem, jejichž názory během pandemie covidu-19 označili lékaři jako dezinformace.

Mitchellová patří ke generaci, která zaujala už na Woodstocku v roce 1969. Její tvorba se podle kritiků vyznačuje přemýšlivými texty, spletitými melodiemi, velkým hlasovým rozsahem a autenticitou. Od prostých folkových motivů došla až ke komplikované jazzové tvorbě. Nebála se experimentovat s africkými bubny či syntezátory, hudbu prokládala malováním a koncertovala třeba s Bobem Dylanem. K jejím nejznámějším písním patří kromě zmíněných skladeb i Woodstock, Help Me, Chelsea Morning nebo Carey.