Phundrado drom aneb Otevřená cesta vede za romskou kulturou

Národopisné muzeum, které je součástí Národního muzea, připravilo dlouhotrvající výstavu přibližující romskou tvorbu. Vychází především z výtvarných sbírek Muzea romské kultury. Výstavní projekt upozorňuje na zamýšlené Centrum Romů a Sintů v Praze.

Projekt Phundrado drom kombinuje galerijní prezentaci s muzejním konceptem takzvaného otevřeného depozitáře. Prostřednictvím vybraných sbírkových předmětů představuje několik nejpozoruhodnějších umělců s osobitým stylem.

Do muzea byla zařazena díla Jána Berkyho, Rudolfa Dzurka, Daniela Kováče, Júlia Lakatoše nebo Markéty Šestákové. K vidění jsou kromě obrazů také malované talíře, dřevořezby, ručně vyráběné hudební nástroje, nejrůznější nádoby, či dokonce originální sošky a plastiky vyrobené ze zátek od piva.

Vzorek romské kultury

„Jedná se o jedinečnou příležitost nahlédnout do vzorku z obsáhlých výtvarných sbírek Muzea romské kultury, seznámit se s pozoruhodnými příběhy vesměs neškolených umělců – Romů a Romek – stejně jako představit jejich díla v kontextu současnosti,“ říká o výstavě ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Zahájení výstavy v pátek 3. června je spojeno s komentovanou prohlídkou pro veřejnost. Otevřená cesta zůstane v Národopisném muzeu do konce května 2024. Výstavní projekt je součástí budování Centra Romů a Sintů v Praze. To bude umístěno ve vile ve Velvarské ulici, objekt ale čeká na rekonstrukci.