Hrstka ztroskotanců je nadějí lidstva. Vizi Kurta Vonneguta šíří Divadlo Komedie

V románu Galapágy řešil Kurt Vonnegut apokalyptickou budoucnost lidstva. Jeho groteskní vizi nově tlumočí stejnojmenná inscenace v pražském Divadle Komedie. Satirický pohled amerického spisovatele se v ní střetává s evoluční teorií Charlese Darwina.

„Až kvůli nám umře poslední živý tvor, jak by bylo poetické, kdyby Země mohla říct: Je po všem. Lidem se tu nelíbilo,“ napsal Kurt Vonnegut. V románu Galapágy přesto nabídl možnost, jak by se lidstvo v době devastace přírody, hospodářské krize a nedostatku surovin mohlo zachránit.

Tichomořské souostroví, které přírodovědce Charlese Darwina dovedlo k přelomové teorii, se má stát tou nadějí. Výběr elity lidstva by mohl v nedotčené oblasti předávat své výborné geny. Jenže nedopatřením se genetickým základem stane skupinka zoufalců: stárnoucí učitelka biologie, věčně opilý kapitán ekvádorského námořnictva, nevidomá dcera milionáře, depresivní žena japonského vynálezce a šest kanibalek.

Vonnegut vs. Darwin

Pasažéry novodobé Noemovy archy pozorují a svými komentáři častují přímo Kurt Vonnegut a Charles Darwin. „Snažíme se, aby v tom byl nadhled, humor, ironie,“ říká představitel autora Galapág Viktor Dvořák. Slavného přírodovědce hraje Jakub Gottwald.

Galapágy Kurta Vonneguta na divadle (zdroj: ČT24)

„Vonnegut vyčítá Darwinovi, že v jeho knize O původu druhů je skoro na každé stránce boj, vyhlazení, výběr. Mnoho diktátorů se v rámci sociálního darwinismu inspirovalo právě Darwinem,“ prozradila režisérka Júlia Rázusová.

Bojovat musí i herci – s rovnováhu. Scéně totiž dominuje talíř satelitu, na němž musí udržovat rovnováhu jako na vratké, potápějící se lodi. Zachránit lidstvo se Divadlo Komedie pokouší při druhé premiéře 17. února. Divadelní adaptace Vonnegutova textu je v Evropě uvedena poprvé.