Vytvořila Mumínky, ale nevěřila jim. Osobnost Janssonové připomínají film i knihy

Události: Osobnost Janssonové připomíná film i knihy (zdroj: ČT24)

Ve světě ji proslavily příběhy o Mumíncích. Tove Janssonová ale psala i pro starší čtenáře. V češtině teď vyšly dvě autobiograficky laděné prózy. A osobnost finsko-švédské malířky a spisovatelky připomíná rovněž film, který česká kina uvedou tento měsíc.

Ani sama Tove Janssonová zpočátku Mumínkům příliš nevěřila. Z knih se ale brzy dostali na divadelní jeviště, do novin a později do několika animovaných seriálů a stali se dílem, které ji proslavilo.

„Ve finském kulturním prostředí je Tove Janssonová naprostý velikán,“ říká redaktorka nakladatelství Argo Hana Zahradníková.

Zatímco film Tove, jenž přijde do kin na konci února, popisuje poválečná léta, kdy hledala svou cestu ve vztazích i v umění, kniha Dcera sochaře je její vzpomínkou na dětství v bohémském prostředí. Vůbec poprvé v českém překladu pak vychází román Fair Play, ukazující vztah dvou stárnoucích přítelkyň.

Vztah s partnerkou

„Někdy je ten styl až lakonický, ale hodně se toho schovává mezi řádky. Obě ty partnerky-přítelkyně k sobě mají hluboký vztah, ale každá je trochu jiná a dokážou se navzájem tolerovat a pochopit, což je možná i ve vztazích mezi Mumínky to hlavní,“ míní překladatelka Jana Satrapa Holá.

Ostatně i do údolí Mumínků umělkyně promítla svůj osobní život a své blízké. Postava Tiki je zase obrazem její dlouholeté partnerky, grafičky Tuulikki Pietiläové.

Část společného života prožily na malém ostrově ve Finském zálivu – na podobný zavede autorka i čtenáře románu Fair Play. Tove Janssonová zemřela v roce 2001, bylo jí 86 let.