Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.

Oscara za nejlepší film roku získal na 93. udílení Oscarů snímek Země nomádů, který byl favoritem ještě před ceremoniálem. Vyhrál na festivalech v Benátkách či v Torontu, získal také Zlatý glóbus. V atmosférickém dramatu obsazeném i neherci se osamělá šedesátnice v podání Frances McDormandové vydává na cestu Amerikou a potkává takzvané nomády, kteří žijí v obytných karavanech. McDormandová získala za roli ve filmu, jenž se na uvedení v Česku teprve chystá, i sošku za nejlepší herečku.

Pro McDormandovou jde už o třetí oscarovou výhru, sošky dříve dostala za filmy Fargo a Tři billboardy kousek za Ebbingem. „Velmi brzy vezměte každého, koho znáte, do kina, a ve tmě kinosálu zhlédněte všechny filmy, které zde byly reprezentovány,“ apelovala na diváky herečka při přebírání ceny. Narážela na to, že většina z nominovaných snímků se kvůli pandemii v kinech vůbec nepromítala, a zamířila na streamovací platformy.

Děvetatřicetiletá režisérka Země nomádů Chloé Zhaová, která se narodila v Číně, ale žije a tvoří v Americe, také obdržela sošku za nejlepší režii teprve jako druhá žena v historii. Před jedenácti lety byla první oceněnou režisérkou Kathryn Bigelowová. „Tahle cena je pro každého, kdo má víru a ochotu uchovat si v sobě dobrotu a držet se jí, jakkoliv je to těžké,“ sdělila Zhaová při přebírání ceny.

Režisérka Chloé Zhaová se soškami za režii a film
Zdroj: ČTK/AP/Chris Pizzello


Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins, jenž se ceremoniálu osobně nezúčastnil. Uspěl díky snímku The Father, v němž představuje muže, který bojuje na sklonku života s demencí. Hopkinse již ocenila třeba Britská filmová a televizní akademie, cenu místo něj převzal herec Joaquin Phoenix.

Hopkins, jenž vyhrál prvního Oscara za Mlčení jehňátek, se ve svých třiaosmdesáti letech stal nejstarším držitelem sošky za nejlepšího herce v historii. Režisér filmu The Father Florian Zeller a scenárista Christopher Hampton dříve během večera přebrali Oscary za nejlepší adaptovaný scénář.

Ze sošky se raduje i režisér Thomas Vinterberg, jenž natočil snímek Chlast
Zdroj: ČTK/AP/Chris Pizzello

Sošky má dánský Chlast i animovaná Duše

Kromě režisérky Zhaové slavila na Oscarech úspěch i další výrazná filmařka uplynulého roku, jenž byla nominovaná i v režisérské kategorii. Herečka a režisérka Emerald Fennellová, která je známá především rolí vévodkyně Camilly v seriálu Koruna, si odnesla sošku za nejlepší původní scénář černé komedie Nadějná mladá žena.

Herečka Emerald Fennellová dostala Oscara za původní scénář Nadějné mladé ženy
Zdroj: ČTK/AP/Chris Pizzello


Nejlepším mezinárodním snímkem se stalo podle očekávání dánské drama Chlast, nejlepším animovaným snímkem Duše od studia Pixar a nejlepším dokumentem populární titul Moje učitelka chobotnice, jenž je k dispozici na Netflixu. Oscara za vizuální efekty si odnesli tvůrci špionážního sci-fi Tenet režiséra Christophera Nolana, které bylo jedním z mála velkých filmů uvedených loni v kinech.

Daniel Kaluuya vyhrál Oscara za vedlejší roli v krimi dramatu Judas and the Black Messiah
Zdroj: ČTK/AP/Chris Pizzello


Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Daniel Kaluuya za roli vůdce Černých panterů Freda Hamptona v krimi dramatu Judas and the Black Messiah. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Yuh-Jung Youn, třiasedmdesátiletá Jihokorejka, která zazářila v roli babičky ve snímku Minari o zkušenosti jihokorejských přistěhovalců v Americe 80. let.

Herečce Yuh-Jung Youn předal Oscara za výkon ve vedlejší roli Brad Pitt
Zdroj: ČTK/AP/Chris Pizzello


Letošní ceremoniál se kvůli koronaviru konal přibližně o dva měsíce později, než je obvyklé. Na rozdíl od jiných filmových cen se sošky nepředávaly formou videokonferencí, ceremoniál byl přesto velmi komorní, bez velkých muzikálových čísel i mnoha filmových hvězd v publiku. Tradiční divadlo Dolby Theatre, odkud vítězové pronášejí své projevy, letos kvůli hygienickým opatřením nahradila budova losangeleského nádraží Union Station.

Herečka Regina Kingová v úvodním proslovu akce, jíž koncipoval režisér Steven Soderbergh, poukázala na současné společenské klima v Americe poznamenané rasovým napětím. „Vím, že spousta z vás sahá po ovladači, když vám Hollywood káže. Ale jako matka, jejíž syn má černou barvu kůže, znám strach, s nímž tolik lidí žije, a to žádná sláva ani bohatství nezmění,“ uvedla. Poté také připomněla, že to byly i filmy, které lidem pomohly překonat překotné události posledních měsíců, neboť se díky nim cítili méně izolovaní.

Během večera se nominovaní, kteří byli buď testovaní či očkovaní proti covidu-19, střídali v sále bez masek, na záběrech byli vidět i ve venkovním zázemí. Někteří nominovaní se také sešli v evropských městech – z Prahy se ceremoniálu například zúčastnila maskérka Claudia Stolzeová, jež ale nominaci za snímek Emma neproměnila.

Maskérka Claudia Stolzeová se ceremoniálu zúčastnila z Prahy
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek