Zemřel jihokorejský režisér Kim Ki-duk. Autor filmů Samaritánka nebo 3-iron měl koronavirus

Filmový kritik Kamil Fila mluví o zesnulém režisérovi (zdroj: ČT24)

Ve věku nedožitých 60 let zemřel jihokorejský filmový režisér Kim Ki-duk. Informoval o tom v pátek lotyšský zpravodajský server Delfi, list The Korea Herald později uvedl, že korejským médiím zprávu potvrdila filmařova rodina. Jeden z nejvýznamnějších asijských filmařů zesnul v lotyšské metropoli Rize po onemocnění covidem-19.

Podle serveru Delfi přicestoval Kim do Lotyšska 20. listopadu. Později se odmlčel a jeho přátelé po něm začali pátrat. Tvůrce podle dostupných informací onemocněl covidem-19. V noci na pátek Kim Ki-duk zemřel, potvrdil serveru Delfi ruský režisér Vitalij Manskij.

Kim Ki-duk se narodil 20. prosince 1960 v jihokorejské horské vesnici. Když mu bylo devět let, přestěhoval se s rodinou do Soulu. Nevydržel na žádné škole, pracoval v různých továrnách a poté nastoupil na pět let k námořnictvu. Ve třiceti letech odjel do Paříže, kde se živil prodejem svých obrazů a studoval umění.

Na základě bohatých životních zkušeností začal po návratu do Koreje v roce 1993 psát scénáře, se kterými měl okamžitě ohromný úspěch. O tři roky později již natočil svůj první film Krokodýl. Na mezinárodní scéně pak definitivně prorazil snímky Ostrov (2000) a Drsňák (2001).

Celosvětovou senzací se staly filmy jako Jaro, léto, podzim, zima… a jaro (2003), Samaritánka (2004) nebo 3-iron (2004). Za své snímky získal řadu ocenění, včetně cen z přehlídek Berlinale nebo Cannes. V roce 2012 obdržel v Benátkách hlavní cenu Zlatého lva za svůj film Pieta. Vetšinu jeho filmů uvedl také karlovarský filmový festival, kam se režisér rád vracel.