Největší vliv v umění má hnutí Black Lives Matter, tvrdí ArtReview. Umístilo se i MeToo

Žebříček nejvlivnějších osobností, institucí a skupin světového výtvarného umění letos ovládlo hnutí Black Lives Matter, které stojí za rozsáhlými protesty proti rasové nerovnosti ve Spojených státech i v dalších zemích. Vyplývá to z pořadí, které zveřejnil odborný magazín ArtReview. Je to poprvé, co se v prestižním žebříčku vyšplhalo na první místo celospolečenské hnutí, na čtvrtém místě navíc skončilo hnutí MeToo, které bojuje proti sexuálnímu zneužívání.

Politické a sociální hnutí Black Lives Matter začalo být aktivní ve Spojených státech v roce 2013. Na síle nabralo letos během organizování protestů proti rasismu a policejní brutalitě, které vyvolala květnová smrt George Floyda po nepřiměřeném policejním zákroku. Policista mu klečel téměř devět minut na krku, přestože si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat.

Protesty se po USA konaly i v mnoha dalších zemích, včetně Česka. Jedním z projevů hnutí je kromě ničení či úplného strhávání soch historických postav, které jsou spojovány s rasismem, také reflexe počínání jednotlivých států v minulosti. Znovu se připomíná zejména problematická a často krvavá historie koloniálních impérií, včetně dopadů na kulturu. Hnutí podpořila řada umělců.

Časopis ArtReview přináší pořadí stovky nejvlivnějších aktérů světa výtvarného umění od roku 2002 a dříve na předních místech převažovali umělci, galeristé či ředitelé muzeí. Letos jsou v první desítce zmiňovaná hnutí Black Lives Matter a MeToo, ale také čtyři zástupci akademické sféry.

Na třetím místě skončila dvojice Felwine Sarr a Bénédicte Savoyová, která bojuje za to, aby západní muzea vrátila zpět do zemí původu exponáty, které do svých sbírek získala během koloniální éry.

Na páté místo časopis zařadil amerického myslitele, kritika a básníka Freda Motena, na deváté profesorku srovnávací literatury Saidiyu Hartmanovou a na desáté filozofku a genderovou teoretičku Judith Butlerovou.

Kromě toho se na předních místech žebříčku objevila ještě skupina výtvarníků ruangrupa z indonéské Jakarty, americký umělec a filmař Arthur Jafa či šéf newyorského Muzea moderního umění (MoMA) Glenn D. Lowry, který loni žebříček vedl.