Nemyslím si, že dnes jsou lidé více odcizení, než bývali, říká spisovatelka Petra Soukupová

Petra Soukupová vypráví o nové knize (zdroj: ČT24)

Spisovatelka Petra Soukupová vydává novou knihu Věci, na které nastal čas. Román o úskalích a nástrahách rutiny v rodinných vztazích je komponovaný jako soubor kratších povídek, které se skládají v delší příběh. V jeho centru stojí rozpadající se vztah.

Čtyřčlenná rodina žije ve stereotypu, který je ale narušen. Cokoliv se stane jednomu členovi rodiny, ovlivní všechny. Vydavatel se prostřednictvím anotace nové knihy lakonicky ptá: „Stojí ale tahle rodina vůbec za záchranu?“

„Myslím si, že jestli ta rodina stojí za záchranu, si každý čtenář může určit podle toho, jak to čte. Jestli je více optimista, nebo více pesimista. Jestli si myslí, že je lepší do vztahu moc nešťourat a nechat ho plynout. Takže to spíše záleží na každém čtenáři,“ říká Soukupová.

Odcizenost postav v románu o „životě, který nelze naplánovat ani se na něj nedá dopředu připravit“, ale prý nevztahuje k dnešní době. „Myslím, že ten můj příběh je dost nadčasový. To je možná silné slovo, ale nemyslím si, že se nějak vztahuje k dnešní době, že dnes jsou lidé více odcizení, než bývali,“ vysvětluje.

Intimními partnerskými a rodinnými vztahy se autorka zabývá celou kariéru od své prvotiny K moři z roku 2007. Styl psaní se ale vyvíjí, říká spisovatelka. A doufá, že v něm není moc sentimentu.

Nový román Věci, na které nastal čas vychází z již publikovaných povídek, které autorka upravila, rozšířila o zcela nové texty a vše propojila do románového příběhu. Petra Soukupová je držitelkou řady ocenění, včetně Magnesie Litery za Knihu roku, jíž se v roce 2010 stalo její Zmizet. Působí rovněž jako dramaturgyně a scenáristka.