Nadějné knižní vyhlídky: Nastal čas na věci Petry Soukupové

Život nelze naplánovat ani se na něj nedá dopředu připravit, upozorňuje anotace k nové knize Petry Soukupové. Spisovatelka, která dovede vystihnout drama v banalitách, tentokrát čtenářům předkládá Věci, na které nastal čas. Nakladatelství Host by je mělo vydat 25. listopadu, nahlédnout do nich lze v následující ukázce.

Novinka, v podtitulu označovaná jako román v povídkách, je šestým titulem, který Soukupová napsala pro dospělé čtenáře. Vychází z už dříve publikovaných povídek, autorka je ale upravila, přidala k nim nové texty a vše propojila do románového příběhu. 

Hrdiny jsou opět členové takové normální rodiny: Alice a Richard, zaběhlí v sedmnáctiletém vztahu, a jejich dvě děti na prahu puberty. Do rodinného statu quo, které možná není štěstí, ale žít se v něm dá, zasáhne ovšem někdo nový.

Ukázka z knihy

Sobotu ráno má Alice asi nejradši. Po celém týdnu vstávání do práce si můžou s Richardem poležet, pak si udělat velkou snídani a jenom být chvíli v klidu spolu. A taky už je to skoro pravidlo, že v sobotu ráno mají nejlepší sex, právě proto, že nemusí nikam spěchat a taky nejsou unavení z práce, hlavně Richard, protože on často mluví o tom, jak je vyřízený, když spolu spí během pracovního týdne. Sex v týdnu, obvykle to bývá středa, výjimečně úterý, je rychlý a Alice z něj nic moc nemá, ale v sobotu ráno se Richard snaží, aby se jí to taky líbilo, protože Alice má ráda dlouhou předehru. Na rozdíl od toho všednodenního sexu trvá tenhle víkendový celkově kolem dvaceti minut.