Tip z iVysílání: Tři filmy představují současnou slovenskou kinematografii

Česká televize přiblížila v uplynulém týdnu na Dvojce aktuální filmovou tvorbu našich východních sousedů. Tři tituly ze „slovenského týdne“ je možné si během omezené doby po odvysílání pustit také v iVysílání: drama o extremismu Budiž světlo, hororový příběh Trhlina a satirický politický thriller Kandidát.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Drama Budiž světlo natočil režisér Marko Škop podle vlastního scénáře. Odehrává se na slovenské dědině, kde je místní komunita pod silným vlivem církve. Rodina čtyřicátníka Milana z vesnického standardu nijak nevybočuje, do doby, než se hlavní hrdina vrátí z Německa, kde pracuje, domů na vánoční svátky. V době míru a pokoje zjistí, že jeho starší syn se stal členem polovojenské mládežnické skupiny, která rozhodně není jen nevinnou hrou na vojáky.  A jinak začne vnímat i sousedské společenství, v němž léta sám žil.

Z iVysílání: Budiž světlo (lze přehrát do 19. 10. 2020)

Trhlina

Mysteriózní thriller Trhlina vychází z legend o pohoří Tribeč, v němž údajně záhadně mizí lidé. Režisér Peter Bebjak se scenáristou Tomášem Bombíkem do strašidelného lesa poslal na výlet nezaměstnaného vysokoškoláka Igora a jeho přítelkyni, která pracuje v psychiatrické léčebně. Právě tam najde podivné záznamy o ztracených lidech. Film vychází z bestselleru Jozefa Kariky a stejně jako kniha pracuje s „fiktivní skutečností“. „Jako třeba Záhada Blair Witch,“ uvedl režisér.

Z iVysílání: Trhlina (lze přehrát do do 23. 10. 2020) (zdroj: ČT24)

Kandidát

Je možné udělat z neznámého člověka za dva měsíce favorita prezidentských voleb? S dostatečnou masáží politického marketingu ano, ukazuje snímek Kandidát režiséra Jonáše Karáska. Sázku, zda lze „vyrobit“ nového prezidenta, uzavře sebevědomý šéf reklamní agentury se svým konkurentem. Thriller o všemocné mediální a politické manipulaci provází ironický nadhled. Kandidát je slovensko-český film a televize ho také v česko-slovenské jazykové verzi uvádí.

Z iVysílání: Kandidát (lze přehrát do do 16. 10. 2020) (zdroj: ČT24)