Festival spisovatelů Praha zahájil nigerijský nobelista Soyinka. Dál nezbývá než doufat

Záznam: Zahájení Festivalu spisovatelů Praha 2020 (zdroj: ČT24)

Protipandemická opatření výrazně zasáhla do programu třicátého Festivalu spisovatelů Praha. Obejít se musí bez většiny plánovaných zahraničních hostů. Dorazit se ale podařilo například nigerijskému spisovateli a dramatikovi Woleovi Soyinkovi. Nobelista z roku 1986 stihl slavnostní zahájení, které lze přehrát i v tomto článku.

Každý ročník festivalu provází citát. Letošní motto – „nezbývá než doufat“ – si pořadatelé vypůjčili od italské spisovatelky Elsy Moranteové a dobře vystihuje i aktuální situaci nejen v kultuře. 

Wole Soyinka, který je hostem festivalu už podruhé, cestoval do Prahy komplikovaně několik dní. „Byla to bitva epických rozměrů,“ shrnul svou cestu. „Duch naší tvořivosti se může povznést i nad takové katastrofy. Sešli jsme se proto, abychom si řekli, že jen tak si nelehneme a neumřeme… samozřejmě nakonec umřeme, ale ne bez boje,“ okomentoval  šestaosmdesátiletý literát situaci, v níž se svět kvůli pandemii covidu-19 ocitl.

Soyinka: Epidemie je příležitostí ke zneužití moci

Od pořadatelů festivalu převzal Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu. Ocenění nesoucí jméno řeckého básníka, diplomata a žurnalisty, jenž se v roce 1967 postavil proti diktátorskému režimu a následně byl nucen z Řecka odejít, dostávají spisovatelé, kteří svým dílem a životním příkladem prosazují základní práva člověka.

Na ně se nesmí podle Soyinky zapomínat ani v současné době, která znamená pro mnohé vlády zkoušku. „Soucit má své meze, musíme být obezřetní, epidemie je příležitostí pro ty, kdo ji chtějí zneužívat, chtějí se stát autoritářem ve jménu zdraví. Nechme je pracovat, my budeme také pracovat, ale sledujme, co se děje ve společnosti,“ varuje spisovatel.

Snahu využít chaotické situace zaznamenal v rodné zemi. „V Nigérii jsme okamžitě viděli, že politické centrum se snaží uchopit více moci, centralizovat ji, zatímco lidé chtěli federalizovat. Řekli jsme: Budeme s vámi spolupracovat, ale nepřestaneme bojovat za svobodu,“ uvedl.

Odpůrce jihoafrického apartheidu a zastánce africké jednoty Wole Soyinka byl několikrát vězněn za svůj odpor ke korupci a diktatuře. Z vlasti odcházel a opět se do ní vracel. V emigraci napsal většinu svých divadelních a literárních děl. V roce 1986 se stal prvním africkým dramatikem, který získal Nobelovu cenu za literaturu.

Festival hostí i literáty z Maroka nebo Rumunska

Festival spisovatelů Praha na jubilejní ročník pozval pětatřicet literátů, ne všichni ovšem kvůli současné situaci mohli přijet. Dorazí ale například marocký prozaik Mahi Binebine a řecká spisovatelka Ersi Sotiropoulosová, kteří se spolu se Soyinkou účastní hlavní festivalové diskuse na téma „nezbývá než doufat“.

Na autorských čteních je možné slyšet také Anu Blandianaovou z Rumunska a Claudia Pozzaniho z Itálie. Českou tvorbu zastupují Jiří Hájíček, Daňa Horáková, Petr Pithart či Martin Vopěnka. Festival trvá do neděle 11. října.