Národní divadlo vstoupilo do nové sezony. Hlediště, bufety i šatny budou fungovat odděleně

Zahájení nové sezony Národního divadla (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zahájil v pražském Národním divadle novou sezonu. Na slavnostním ceremoniálu před umělci a zaměstnanci uvedl, že divadlo je nutné hrát i v podmínkách koronavirové pandemie. Podle ředitele Jana Buriana budou diváci podle hygienických opatření nově rozděleni do jednotlivých sekcí, které budou mít samostatné vstupy. Odděleně budou fungovat i další místa v divadle. V loňské nedokončené sezoně kvůli koronavirové pandemii divadlo zrušilo 400 představení, na vstupenkách vrátilo 50 milionů korun.

Na setkání umělců a zaměstnanců divadla k zahájení 138. sezony v historické budově ministr Zaorálek uvedl, že divadlo si nemůže dovolit počkat, až se pandemie přežene, a pak se vrátit k práci, ale musí se pokusit fungovat i v těchto podmínkách. „Neexistuje jeden mustr, různá divadla hledají různé způsoby, jak zajistit co nejvíc zdraví herců, být ohleduplní k publiku, možná i o čem hrát v tomto čase,“ řekl.

Ministr uvedl, že v Británii jsou testy na koronavirus, které používají každé ráno. „Chci zjistit, jak jsou dostupné, a pobavit se o tom s hygieniky,“ uvedl. „Je to boj o divadlo… jde o to, kolik je lásky k divadlu a kolik v této zemi je publika, které se bez divadla nedovede obejít,“ dodal.

Zaorálek také společně s ředitelem Burianem předal Ceny pro umělce do 35 let. Při zahajovacím ceremoniálu byl rovněž do Síně slávy uveden tenorista Miroslav Švejda.

Propad 180 milionů korun

V nové sezoně se fungování divadla bude muset podřídit novým protipandemickým opatřením. „Oddělíme šatny a bufety tak, aby se jednotlivé skupiny nepotkávaly,“ uvedl ve vysílání ČT24 Burian. Podle něj má historická budova výhodu, že je architektonicky rozdělena do jednotlivých sekcí, jako jsou přízemí, balkony a galerie. „Vyznačíme divákům trasy a samostatné vstupy,“ přiblížil Burian nová pravidla s tím, že v žádném z uvedených sektorů nebude více než 500 diváků.

Národní divadlo na rozdíl od menších scén nezačalo hrát na konci minulé sezony s tím, jak se trochu uvolnila omezení a do divadel mohlo přijít nejprve 100, později 500 lidí. Podle vedení divadla to bylo ekonomicky nerentabilní. Od začátku nové sezony ale bude hrát pro plnou kapacitu svých budov.

„Zrušení rozestupů mezi řadami vítáme, neboť nám spolu se zvýšenými hygienickými opatřeními a novým logistickým režimem umožní hrát pro plnou kapacitu našich budov. Zakoupené vstupenky na další měsíce tedy platí pro všechny diváky,“ uvedl již dříve Burian.

Národní divadlo zrušilo kvůli koronaviru od března do 2. července 400 představení. Vrátilo se z 80 910 vstupenek zatím 73 630 kusů. V penězích by mělo vrátit 53,3 milionu korun, vrátilo se zatím 51 milionů.

Za březen až červen divadlu podle něj chyběly výnosy 121,3 milionu korun, odhad propadu do konce roku je 251,8 milionu korun, s úsporou by konečný propad měl podle Buriana být 180 milionů korun. „V červenci už ministerstvo kultury pokrylo ztrátu částkou 117,6 milionu korun a také nám v dřívějších lhůtách posílalo plánované dotace, takže se nestalo, že bychom neměli na výplaty,“ řekl Burian.