Stát koupí rodný statek básníka a grafika Bohuslava Reynka. Chce do něj vrátit literaturu

Zámeček v Petrkově, kde se narodil a žil básník a grafik Bohuslav Reynek, koupí stát, oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rodině, která se rozhodla památkově chráněný objekt prodat, zaplatí 18 milionů korun.

Zaorálek Petrkov na Havlíčkobrodsku ve čtvrtek navštívil společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na předsedu vlády se obrátil s žádostí o finance, které by ministerstvo kultury potřebovalo na koupi nemovitosti nad rámec svého rozpočtu.  

„Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo. Vlastně to byl můj původní záměr. Když už to musím prodat, aby celý objekt zůstal otevřený lidem,“ přeje si Reynkova vnučka Veronika Reynková.

Petrkovský areál by měl podle Zaorálka přejít do vlastnictví státu ještě letos, převezme ho Památník národního písemnictví. Doplnil, že na věcech, které souvisejí s penězi, se už domluvil s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Ne muzeum, ale místo, kde to žije

Petice Zachraňte Petrkov! navrhuje, aby dům sloužil jako připomínka Reynkova díla i jeho blízkých a souputníků, kteří do Petrkova jezdili. Pod peticí se od začátku května sešlo 1900 podpisů.

Ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben by nechtěl Reynkův statek zakonzervovat v podobě památníku. „Byli bychom rádi, aby to bylo spíš místo střetávání, určitých spojnic, ať je to výtvarné umění, nebo literatura,“ naznačuje.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek a premiér Andrej Babiš o koupi Reynkova statku (zdroj: ČT24)

„Věřím, že stát je schopen se o to důstojně postarat, uděláme pro to všechno,“ přislíbil Zaorálek. Podrobný návrh na využití petrkovského statku podle něj bude teprve vznikat.  Ani on ale nevidí budoucnost budovy v „pouhém“ muzeu. Stojí o vytvoření prostoru, který by zachovával genius loci a zároveň byl využíván, například spisovateli.

„Vzpomněl jsem si na verš Bohuslava Reynka: Kdo je sám, vždy kroky slyší. Jde o to, aby se sem vrátili lidé, tímto místem prošla spousta osobností. Nejen že tady byli, ale byli tu překládáni, jako Paul Verlaine, Charles Péguy, Georges Bernanos, veliká jména francouzské literatury. Ale prošli tudy i čeští básníci, musím vzpomenout Ivana Jirouse a Věru Jirousovou a Ivana Diviše. Bylo by fajn, kdyby tady literatura znovu takto žila,“ doufá. 

„Myslím si, že tady (v Petrkově) budeme schopni vytvořit skutečně nové centrum kultury,“ předpokládá premiér Babiš. 

Místo spojené s Reynkovou rodinou

V petrkovském domě žil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek (1892 až 1971) s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou. Žili zde i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří, kteří v roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli. Nemovitost přešla na jejich potomky. 

Jednopatrový zámeček je památkově chráněný od roku 2009. K budově přiléhá park a hospodářská stavení. Součástí prodeje jsou podle nabídky realitní agentury lesy, polnosti a dva rybníky. Celkem se jedná o více než 92 tisíc metrů čtverečních plochy.