Umělec, jakého svět neviděl. Pražská galerie vystavuje Banksyho

Streetartového uměle Banksyho nikdo nezná, jeho tvorbu ale téměř každý. Svá díla provokující k zamyšlení „vystavuje“ většinou po zdech v různých zemích. Výběr z jeho tvorby – v podobě reprodukcí – je nyní poprvé k vidění v Praze. The World of Banksy přibližuje Galerie Mánes do 27. září.

Sám Banksy se na realizaci pražské výstavy nepodílel, jde o projekt německé společnosti. Organizátoři na plakátech upozorňují na neautentičnost a dokonce garantují „stoprocentně neautorizované dílo“. Žádné graffiti ověřeno být nemůže, autor by se tím totiž automaticky doznal k vandalství.

V Mánesu si lze prohlédnout 60 nejznámějších tištěných verzí Banksyho provokativních děl ze soukromých sbírek a více než 30 reprodukcí nástěnných graffiti. Například Napalmové děvče, kdy Banksy využil známé reportážní foto dívky po americkém napalmovém útoku ve Vietnamu v 70. letech, umístil ji ale mezi Ronalda McDonalda a Mickey Mouse.

Nechybí ani fotografie jeho šablonou vytvořeného obrazu Pověšený KKK, který nasprejoval na stěnu benzinové pumpy v New Orleans. Výsměchem násilí je i obraz Pulp Fiction, na němž John Travolta a Samuel L. Jackson ze stejnojmenného filmu místo pistolí drží v ruce banány.

Umělecký terorista, za kterého se platí miliony

Banksy sám sebe označuje za „uměleckého teroristu“ a využívá graffiti ke komentáři politiky, společnosti i umění. Přestože uměleckým graffiti se zabývá už od devadesátých let minulého století, daří se mu tajit svoji identitu. 

„Fakt, že nebyl nikdy přistižen při žádné z těchto akcí a že jeho díla byla zaregistrována mnohdy až po několika dnech, jen ještě více rozvlnil vzniklý rozruch. Přestože se tak postavil proti komodifikaci umění, jeho díla si našla kupce ochotné zaplatit v aukcích rekordní sumy. Idea, že ulice jsou všech, byla natolik lákavá, že populární kultura, kterou tak kritizoval, jeho tvorbu pohltila,“ podotýká k Banksyho tvorbě galerista a odborník na uměleckou fotografii Jiří Jaskmanický.

Banksy vystavoval už i v mnoha prestižních galeriích, například v Britském muzeu, galerii Tate Modern nebo Louvru.