Pivo je klasika. Na jedno zve skladatel Kučera a vypravěč Lábus

Pivo je považováno za český národní nápoj, oblíbený mok nepřehlížejí ani tuzemští hudební skladatelé nebo oceňovaní literáti. Komponista Jan Kučera se inspiroval texty o pivu od Husa po Hrabala a složil Pivní oratorium. Pod jeho taktovkou skladbu, která měla světovou premiéru v roce 2016 na Pardubickém hudebním jaru, uvede 30. ledna Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

„Pivo je v naší kultuře skutečně všude. Teče v knížkách, teče ve filmech, dokonce i v pohádkách pro děti, třeba v pohádce Dařbuján a Pandrhola. Je v mnohých operách, například v Prodané nevěstě, Janáček má krásnou postavu opilce. A já jsem chtěl pivu vzdát poctu,“ vysvětluje dvaačtyřicetiletý skladatel. 

Stížnost Husa i recept Rettigové

Vycházel přitom z textů, jež vyšly během několika staletí. Nejstarší inspirací se stala stížnost církevního reformátora Jana Husa na lakomou krčmářku, která mu nalila podměrečné pivo. Zhudebnění se dočkal i třeba recept na pivní polévku od slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Navzdory humoru prý Kučera nezapomíná, že skladba je oratorium. „A oratorium je záležitost duchovní, takže jsou v něm zhudebněné i texty z Římského rituálu, což je jakýsi návod pro svěcení, včetně kapitoly o svěcení piva,“ doplnil. Nejmladší úryvky si Kučera vypůjčil od spisovatele Bohumila Hrabala.

Připojí se Lábus a Bacchus

Vybrané ukázky ze zmíněných děl přečte herec Jiří Lábus. S ním se Kučera potkal už při komické opeře Rudá Marie, jako libreto tehdy použil seriál Tlučhořovi. Rozhlasový sitcom vytvářel právě Lábus s Oldřichem Kaiserem, operní jednoaktovku uvádělo Národní divadlo. Publikum pivního večera uslyší také sopranistku Barboru Řeřichovou, barytonistu Borise Prýgla, Pražský filharmonický sbor a Kühnův smíšený sbor.

Kromě Pivního oratoria zazní v pražském Obecním domě také symfonická předehra Gambrinus. S odkazem na sládka císaře Karla Velikého ji v minulém století složil Otmar Mácha. Pivo program navíc smíchá i s vínem. K vinné révě odkazuje suita z baletu Bacchus a Ariadna od  francouzského skladatele Alberta Roussela.

„Pozdvihněte své korbele.“ Pivní oratorium v podání orchestru FOK s Jiřím Lábusem (zdroj: ČT24)