Funny Girl hraje v Mostě. V soukromí to není žádná sláva, na jevišti ano

Divadlo v Mostě zve na Funny Girl (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Most nastudovalo další slavný broadwayský muzikál. Funny Girl vypráví skutečný příběh mladé herečky Fanny Briceové, která ve dvacátých a třicátých letech minulého století zářila na newyorské umělecké scéně.

Funny Girl patří k nejhranějším muzikálům na Broadwayi, premiéru měl na slavných prknech v roce 1964. Hudbu složil Jule Styne, autor mimo jiné dalšího slavného muzikálu Sugar (Někdo to rád horké), který ve svém repertoáru mostecké divadlo také uvádělo.

Oběma inscenacím přidalo na popularitě filmové zpracování. Funny Girl byla v roce 1968 příležitostí pro Barbru Streisandovou a Omara Sharifa, v Mostě publikum v hlavní roli uvidí Karolínu Herzinovou. „Připravil jsem tento muzikál pro ni, měl jsem ten nápad v hlavě několik let,“ podotýká umělecký šéf Jiří Rumpík s tím, že protagonistka je jedním z důvodů repertoárové novinky.

Stinné stránky lásky a slávy

Úspěšnou je ve své profesi i Fanny Briceová. Štěstí zkouší jako řadová herečka, postupem času se ale stane hvězdou souboru. „Bořila konvence, šla proti proudu, prosazovala si vlastní názor, tím je mi blízká,“ přiznává Hercinová.

Zatímco na slávu si Fanny nemůže stěžovat, její osobní život už taková sláva není. Zamiluje se do podvodníka a gamblera Nicka Arnsteina, který nakonec skončí ve vězení. „Je to takový salonní typ. Tato role je pro mě o nezodpodvědnosti a hazardu, vůbec ho nevidím jako kladného hrdinu,“ říká o Nickovi jeho mostecký představitel Jan Beneš.

Slavné melodie a taneční čísla, ale také příběh o stinné stránce lásky a slávy uvidí premiérové publikum v Mostě 20. prosince. Režie se ujal Roman Meluzín.