Jednou budem dál, až v USA. Spirituál kvintet potěšil krajany v zámoří

Události: Spirituál kvintet koncertoval v USA (zdroj: ČT24)

Spirituál kvintet má za sebou malé americké turné. Průkopníci českého folku zahráli krajanům v New Yorku a Washingtonu. Zazněla mimo jiné píseň Jednou budem dál, která provázela demonstrace v roce 1989 v Československu.

V roce 1990 si v Praze se Spirituál kvintetem na jednom podiu zazpívali dva prezidenti: Václav Havel a George Bush starší. Pro další americkou hlavu státu Billa Clintona hrála skupina při jeho návštěvě v Česku v lednu 1994.

Ve Spojených státech koncertovala kapela letos na podzim teprve podruhé a hrála především pro krajany. Do Ameriky zavítala na pozvání Českých center u příležitosti oslav třicátého výročí sametové revoluce. V programu tak nemohla chybět píseň Jednou budem dál, původně americký tradicional We Shall Overcome, který česky otextoval Ivo Fischer.

17. listopadu píseň zpívali studenti na Národní třídě, o několik dní později ji „Spirituálové“ zahráli z balkonu nakladatelství Melantrich pro čtvrt milionu lidí na Václavském náměstí. V davu tehdy stál i Roman Kostovski. „Byla to pro nás taková platforma, kde jsme mohli protestovat. Když jsme šli na folkové akce, nebyla tam StB. Tam jsme mohli svobodně zpívat,“ vzpomíná na předrevoluční koncerty Spirutál kvintetu.

Jednou budem dál (se záběry ze 17. listopadu 1989) (zdroj: ČT24)

Pár měsíců po změně režimu odjel natrvalo do Ameriky, naživo tak slyšel skupinu znovu až nyní při americkém koncertě, po třiceti letech. Podobné vzpomínky na koncerty „Spirituálů“ mají i další krajané, kteří Československo opustili ještě jako emigranti. Skupina kvůli specifickému publiku zařadila na program i starší skladby, přestože je už v posledních letech nehrála. „Lidé si nechávali podepisovat elpíčka, s nimiž kdysi emigrovali,“ prozradil kapelník Jiří Tichota.

Při poslechu se mnozí neubránili dojetí. „Nemyslel jsem si, že je ještě někdy uvidím naživo,“ přiznal například hudebník Bob Rychlík. Americké koncerty byly pro příznivce „Spirituálů“ jednou z posledních příležitostí. Spirituál kvintet hraje už šedesátou sezonu a na příští rok dvaaosmdesátiletý Jiří Tichota, zakladatel a poslední žijící člen původní sestavy, ohlásil konec. Skupina, která vznikla o dva roky dříve než Rolling Stones, se s fanoušky rozloučí sérií koncertů v dubnu 2020.

  • Skupina vznikla v roce 1960, původně jako mužské kvarteto, následně přibrala zpěvačku a začala používat v názvu „kvintet“. U kvintetu zůstalo, i když se počet členů kapely nadále proměňoval.
  • V roce 1967 a 1968 část sestavy emigrovala, po personálních experimentech se složení ustálilo až v roce 1969, kdy se připojil Karel Zich. Se Spirituál kvintetem vystupovali během jeho historie také třeba Věra Nerušilová, Irena Budweiserová nebo bratři Jan a František Nedvědovi.
  • V předrevolučních dobách hledali posluchači často v textech písní skryté významy. K hitům skupiny patří Stará archa („Já mám kocábku náramnou“), Až se k nám právo vrátí, Na kameni kámen nebo Za svou pravdou stát. Skladba Jednou budem dál doprovázela mnohé demonstrace v listopadu 1989.